您好,欢迎来到百家汽车网。
搜索
您的当前位置:首页2020-2021学年湖北省新高考联考协作体高一上学期期中英语试题(解析版)

2020-2021学年湖北省新高考联考协作体高一上学期期中英语试题(解析版)

来源:百家汽车网


2020年湖北省新高考联考协作体高一上学期期中考试

英语试卷

第I卷

第一部分:听力(共两节,满分30分)

做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例: How much is the shirt? A.£ 19.15 B.£ 9.18 C.£ 9.15 答案是C。

1. How much was the TV set?

A. $60. B. $120. C. $90. 2. What does the man mean?

A. Tom was talking with the postman. B. Tom was running around the corner.

C. Tom was helping the postman with his work. 3. What does the man want to do?

A. Buy a fan. B. Use electricity. C. Cool himself down. 4. Why did the boss criticize Joseph? A. He was late for work.

B. He quarreled with the man speaker.

C. He criticized the man speaker too seriously. 5. Who is Fiona?

A. The woman speaker. B. Thompson’s sister. C. Daisy’s sister.

第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22.5分)

听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。 听第6段材料,回答第6至8题。

6. What was the weather like last week?

A. Nice and sunny. B. Too warm. C. Neither hot nor cold. 7. What season is it now?

A. Summer. B. Winter. C. Autumn.

8. What does the man think the weather will be like this weekend? A. He thinks it’ll rain.

B. He doesn’t think it’ll rain. C. He thinks it’ll be cloudy.

听第7段材料,回答第9至11题。

9. What can we know about the singing group?

A. It’s made up of 15 girls.

B. It practices once every other week.

C. Every member comes on time for each practice. 10. What is the singing group doing these days? A. Practicing eight songs. B Performing a new song.

C. Practicing for a school show.

11. What can we know about the new song? A. Its name is Sundays.

B. It’s written by a famous musician. C. It’s written by a singer of the group.

听第8段材料,回答第12至14题。

12. What is the father reading at the beginning of the conversation? A. A novel. B. A magazine. C. A newspaper. 13. What kind of book does the girl want to read?

A. A book about animals. B. A book on dolls. C. A book about candy and cookies. 14. What does the girl’s teacher say about reading? A. The girl can borrow books from the library. B. The girl should read books every day.

C. The girl ought to read at least ten books a night.

.

听第9段材料,回答第15至17题。

15. Where are they planning to go in the morning?

A. To a zoo. B. To an art museum. C. To the seashore. 16. Why does the woman want to go shopping instead?

A. To buy some clothes. B. To meet her friend there. C. To buy a gift for her friend. 17. What are they talking about?

A. A city guide. B. A shopping center. C. A travel plan.

听第10段材料,回答第18至20题。

18. What is the main idea of this passage?

A. How you decide what you are going to buy in a supermarket B. Who decides what you should buy in a supermarket C. How a supermarket makes people spend more money

19. Why does the food that everybody must buy spread all over the store? A. To lead customers to all sections of the store. B. To make it easy for customers to locate the food. C. To provide a good service.

20. How much do people spend after they have been in a store for 30 minutes? A. 40 cents each minute. B.1500 cents in total. C. Five dollars each minute.

第二部分阅读理解(共两节,满分50分)

第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Edinburgh is the world’s festival city. There are 12 festivals throughout the year, half of which

are celebrated during the months of July and August.

Hundreds of thousands of people visit the Scottish capital during the summer. Here are some of the events they can enjoy:

The Edinburgh International Festival

This is the original Edinburgh festival, which began in 1947. actors, musicians, dancers and opera singers from all over the world perform to huge audiences. You need tickets for most events which take place in theaters around the city.

The Edinburgh Festival Fringe

This is the largest arts festival in the world with thousands of show taking place across the city. More than 20,000 artists take part, as the festival is open to anyone. Visitors can choose from a huge variety of acts. Join thousands of visitors and locals at the Royal Mile, Edinburgh’s main street, to watch all kinds of performers and shows.

The Edinburgh International Book Festival

The largest book festival in the world began in 1983 and take place every year in Charlotte Square Gardens, in the centre of Edinburgh. There are more than 700 events for children and adults who love books. You can meet many authors, talk to them, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories. Children can listen to stories and watch painters draw pictures.

The Edinburgh Jazz and Blues Festival

Music lovers come to this festival to enjoy music shows around the city. One of the highlights of this musical event is the street carnival, which is free to all. Artists perform street theatre, dance and circus shows in amazing costumes, and everyone can join in the dancing. 1. Which of the festivals is the most attractive to the bookworms around the world? A. The Edinburgh International Festival C. The Edinburgh International Book Festival Festival

2. According to the passage, what can visitors do at The Edinburgh Festival Fringe? A. They can take part in a street carnival.

B. They can enjoy the performances of a great many performers. C. They communicate with some famous authors from all over the world.

D. They can join the locals at Charlotte Square Gardens to watch all kinds of shows.

B. The Edinburgh Festival Fringe D. The Edinburgh Jazz and Blues

3. Where can we probably read the passage? A. In a history book. C. In an encyclopedia

【答案】1. C 2. B 3. B 【解析】

这是一篇应用文。文章主要介绍了爱丁堡的四个节日以及各自的特色活动。 【1题详解】

细节理解题。根据The Edinburgh International Book Festival部分中“The largest book festival in the world began in 1983 and take place every year in Charlotte Square Gardens, in the centre of Edinburgh. There are more than 700 events for children and adults who love books. You can meet many authors, talk to them, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories.(这项世界上最大的图书节始于1983年,每年在爱丁堡中心的夏洛特广场花园举行。有超过700个活动是为喜爱书籍的儿童和成人举办的。你可以见到许多作家,与他们交谈,请他们签名或听他们谈论他们的故事)”可推知,爱丁堡国际图书节最吸引读书爱好者。故选C。 【2题详解】

细节理解题。根据The Edinburgh Festival Fringe部分中“More than 20,000 artists take part, as the festival is open to anyone. Visitors can choose from a huge variety of acts. Join thousands of visitors and locals at the Royal Mile, Edinburgh’s main street, to watch all kinds of performers and shows. (两万多名艺术家参加,因为音乐节对任何人都开放。游客可以从各种各样的表演中进行选择。在爱丁堡的主干道Royal Mile上,加入成千上万的游客和当地人,观看各种各样的表演者和表演)”可知,游客在爱丁堡艺穗节可以欣赏许多表演者的表演。故选B。 【3题详解】

推理判断题。根据第一段“Edinburgh is the world’s festival city. There are 12 festivals throughout the year, half of which are celebrated during the months of July and August.(爱丁堡是世界的节日之都。一年中有12个节日,其中一半在7月和8月庆祝)”以及本文主要在介绍爱丁堡的四大节日,可推知,文章出自旅游手册。故选B。

B. In a tourist brochure D. In an art magazine.

B

I am a part of the Windward Robotics team known as the Omnicats, one of the many clubs offered at my school. My eight teammates and I started out by watching the robotics qualifiers and finals of Chinese teams. We used these robotics videos for inspiration and drew up mind maps of

what our team wanted to do.

We meet everyday for two hours after school in order to build our robots. Typically, adults oversee what students are building, but my school lets teens take control. It leaves room for more errors, but we’re prouder of our final product.

Before our first real match, a practice one was offered at the actual site. My sub-team had been further along than other teams but quickly fell behind. When we arrived on that big day, I immediately felt my teammates’ tension. Our first match was in three minutes. All of us glanced around at each other since we were not prepared at all. Our robot was still sitting in a box. Two of our teammates rushed to take the robot for an official examination as the rest of us discussed our strategy.

Our team captain explained that we all should try driving the robot now, while it was early in the season. She gave me the remote. I had only driven for a limited amount of time in practice so I was extremely nervous. Our autonomous code began to run almost immediately after our short discussion. Despite all the drama, we ended up winning the match. Not too bad for the first match! I was so proud. I did not enjoy the pressure of driving but liked building the robot behind the scenes instead.

the whole team designing one giant robot with large tools. I am a part of the electrical team now, so I make sure the motherboard(母板) can supply the robot’s energy needs. We have all enjoyed the rest of the season and learned that robotics is never dull!

4. What does the underlined word in paragraph 2 probably mean? A. Inspect

B. Revise

C. Overlook

D. request

5. Why did her teammates feel so nervous before first match? A. Because it was really too difficult for them. B. Because they didn’t prepare for it at all.

C. Because they didn’t know what the match would be like. D Because they didn’t make full preparations before the match. 6. How did the author think about their first robotics match? A. It was tiring but exciting.

B. It was stressful but wonderful.

.We have transferred to a different type of robotics at the end of the semester, which involves

C. It was terrible but delightful. 7. What is the best title for the text? A. A Girl Who Loves Robots C. Teamwork for Robots

【答案】4. A 5. D 6. B 7. C 【解析】

D. It was boring but rewarding.

B. My First Robotics Match D. Robotics Is Never Dull

这是一篇记叙文。主要记叙了作者和队友参加一次机器人比赛的事情,介绍了他们比赛前后所做的工作,比赛时的情况以及作者在比赛中的体会。 【4题详解】

词义猜测题。根据画线词后文“what students are building, but my school lets teens take control. It leaves room for more errors, but we’re prouder of our final product.”可知but表示转折,说明一般来说,是成年人监督学生建造机器人,但作者的学校让青少年来操作。它更容易导致学生犯错,但作者他们对最终的产品更加自豪。故画线词意思为“监督”。A. Inspect监督;B. Revise修订;C. Overlook忽略;D. request要求。故选A。 【5题详解】

细节理解题。根据第三段中“When we arrived on that big day, I immediately felt my teammates’ tension. Our first match was in three minutes. All of us glanced around at each other since we were not prepared at all. Our robot was still sitting in a box. Two of our teammates rushed to take the robot for an official examination as the rest of us discussed our strategy.(当那个重要的日子终于到来,我立刻感觉到我的队友很紧张。我们的第一场比赛在三分钟后开始。我们都面面相觑,因为我们还没有充分准备好。我们的机器人还在一个盒子里。我们的两名队友冲过去拿着机器人去参加正式的比赛,其余的人则在讨论我们的策略)”可知,她的队友在第一场比赛前感到如此紧张,因为他们在比赛前没有做好充分的准备。故选D。 【6题详解】

细节理解题。根据第四段中“I had only driven for a limited amount of time in practice so I was extremely nervous. Our autonomous code began to run almost immediately after our short discussion. Despite all the drama, we ended up winning the match. Not too bad for the first match! I was so proud.(我在练习中只操作了很有限的时间,所以我非常紧张。在简短的讨论之后,我们的自动代码几乎立即开始运行。尽管闹得不可开交,我们还是赢得了比赛。对第一场比赛来说还不错!我很自豪)”可知,作者认为他们的第一次机器人比赛很紧张,但是还不错。

故选B。 【7题详解】

主旨大意题。根据第一段“I am a part of the Windward Robotics team known as the Omnicats, one of the many clubs offered at my school. My eight teammates and I started out by watching the robotics qualifiers and finals of Chinese teams. We used these robotics videos for inspiration and drew up mind maps of what our team wanted to do. (我是被称为Omnicats的迎风机器人团队的一员,这是我们学校开设的众多俱乐部之一。我和我的八名队友开始观队的机器人资格赛和决赛。我们利用这些机器人视频来获得灵感,并绘制了团队想要做什么的思维图)”结合本文主要在讲作者和她的团队如何准备机器人比赛以及比赛前前后后的情况,贯穿全文的是团队的合作。故C选项“为机器人比赛的团队合作”最符合文章标题。故选C。

C

Kermit the Frog, a popular puppet character from US kids show Sesame Street is probably most well-known for saying, “It’s not easy being green.” Well, our famous frog friend won’t have to worry much longer! It seems that the color green is coming back in style in 2020.

Based on fashion collections made for spring/summer 2020, it is clear that major brands have been inspired by nature’s beauty. The new designs include a variety of leaf prints and flower fashion. Models wore dresses covered in a leafy-green print. These elegant dresses were perfectly paired with shoes and accessories inspired by tropical flowers. At Versace’s fashion show in Milan, US actress Jennifer Lopez closed the show in a remake of the jungle print dress she wore to the Grammy Awards 20 years ago. The dress certainly amazed the crowd.

This new trend in seeing the color green as fashionable shouldn’t come as a surprise, though. The popularity of the color has actually been growing for a while now. In 2017, Pantone named green its color of the year as a symbol of new beginnings. Also, with an increased focus on the environment, designers and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable.

Green is a strong fashion trend for 2020 and it seems that it is here to stay. According to the famous Dutch trend forecaster, Li Edelkoort, green will be a major color of the decade. She believes the new “Green Wave” is linked to a hunger for nature. “The need for green is so powerful that it will turn around fashion and design without any doubt, it is impossible to ignore,” Edelkoort writes on her company website describing the new trend.

There is much more to green than it being just a color. Edelkoort continues, “But maybe the most important thing about green is its power to bring joy.” Maybe it’s easier to be green than Kermit originally thought.

8. Why does the author mention Kermit the Frog in Paragraph 1? A. To introduce the new trend in 2020. B. To draw reader’s attention to the topic. C. To show that green is not welcomed in the past. D. To show that Kermit the Frog will be popular in 2020. 9. What does Paragraph 3 mainly tell us? A. Green has been popular since 2017.

B. Green was once the fashionable color in 2017. C. Green, as a new trend in 2020, isn’t unexpected at all. D. Green was recognized as a symbol of new beginnings. 10. Which statement is Li Edelkoort most likely to agree with? A. Green is just the strong fashion in 2020. happiness.

C. Green is the symbol of new beginnings. anything else.

11. How will the new trend probably influence people’s daily life? A. They will prefer a more eco-friendly and sustainable life. B. They will be dressed in green.

C. They will get close to nature to have a picnic. D. They will decorate their houses with green things. 【答案】8. B 9. C 10. B 11. A 【解析】

这是一篇说明文。文章主要说明了2020年的流行色是绿色,且从2020年春夏时装系列可以看出,各大品牌的灵感都来自于大自然的美。文章介绍了绿色成为新趋势的流行过程,以及人们对于绿色是流行趋势的一些看法。 【8题详解】

推理判断题。根据第一段“Kermit the Frog, a popular puppet character from US kids show

B. Green is so powerful that it can bring

D. Green is a fashion trend rather than

Sesame Street is probably most well-known for saying, “It’s not easy being green.” Well, our famous frog friend won’t have to worry much longer! It seems that the color green is coming back in style in 2020.(美国儿童节目《芝麻街》中一个很受欢迎的木偶角色青蛙Kermit可能因为说过一句“浑身是绿色真不容易”而广为人知。好吧,我们著名的青蛙朋友不用担心太久了!看来绿色在2020年又流行起来了)”以及第二段中“Based on fashion collections made for spring/summer 2020, it is clear that major brands have been inspired by nature’s beauty.(从2020年春夏时装系列可以看出,各大品牌的灵感都来自于大自然的美)”可推知,作者在第一段提到Kermit the Frog是为了将读者的注意力吸引到关于绿色成为2020年流行色的文章主题上来。故选B。 【9题详解】

主旨大意题。根据第三段“This new trend in seeing the color green as fashionable shouldn’t come as a surprise, though. The popularity of the color has actually been growing for a while now. In 2017, Pantone named green its color of the year as a symbol of new beginnings. Also, with an increased focus on the environment, designers and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable. (不过,这种把绿色视为时尚的新趋势不应该让人感到惊讶。事实上,这种颜色的流行已经持续了一段时间。2017年,Pantone将绿色列为年度流行色,象征着新的开始。此外,随着人们越来越关注环境问题,设计师和时尚品牌都在努力使他们的服装更加环保和可持续)”可知,第3段主要告诉我们2020年的新趋势是绿色一点也不让人意外。故选C。 【10题详解】

推理判断题。根据最后一段中“But maybe the most important thing about green is its power to bring joy.( 但也许关于绿色最重要的事情是它有带来欢乐的力量)”可推断出,B选项“绿色的力量很强大,它可以带来幸福快乐”是Li Edelkoort可能同意的说法。故选B。 【11题详解】

推理判断题。根据第三段中“Also, with an increased focus on the environment, designers and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable.(此外,随着人们越来越关注环境问题,设计师和时尚品牌都在努力使他们的服装更加环保和可持续)”;第四段中“According to the famous Dutch trend forecaster, Li Edelkoort, green will be a major color of the decade.(根据著名的荷兰潮流预测家Li Edelkoort的预测,绿色将是这个十年的主要颜色)”以及最后一段中“But maybe the most important thing about green is its power to bring

joy.(但也许关于绿色最重要的事情是它有带来欢乐的力量)”可推知,这种新趋势将影响人们更喜欢环保和可持续的生活方式。故选A。

D

However exciting space travel sounds, astronauts must still suffer with bad food. Now, food in space has to be dehydrated (使脱水) or precooked and stored. This means astronauts aren’t really eating fresh food.

New technology may change this. Scientific American reports that a specially-designed oven will be sent into space this autumn with NASA’s NG-12 cargo mission. Far from the common vacuum-packed meals, astronauts may get to enjoy freshly baked cookies before the end of 2020.

Why aren’t they baking cookies in space already? For one thing, there’s the risk of a fire. Engineers also have to overcome the challenge of micro-gravity(微重力), which prevents heat from circling inside ovens the same way it does on Earth.

Astronauts will still have to wait a while before they can have their cookies, though. After baking, the results will be sent back to Earth for safety testing. If successful, this will be the first oven to bake food in space.

“ I believe... that will be game-changing for both science and astronauts,” food technology researcher Maeena Naman Shafiee told Scientific American.

One of the main diving forces behind this project has been NASA’s 2018 research into the effects of “confinement and isolation”. Unlike on the International Space Station (ISS), astronauts traveling out of Earth’s orbit may not be able to speak to their loved ones on future missions, which could lead to negative feelings.

It’s hoped that the chance to bake and sense familiar smells can bring joy to astronauts. “Is the ISS going to smell like fresh-baked cookies? We don’t know,” said NanoRacks’ communications manager Abby Dickes. “But that’s feeling we all know and love... that will make someone feel at home.”

Baking cookies in space would mark an important step, offering a small comfort in the difficult and unfamiliar environment of space travel. Astronauts have already grown plants aboard the ISS.

With commercial space travel now being planned, who knows what other developments may surprise us in the future?

12. What can astronauts do with the new oven in space in the future?

A They can cook a meal

C. They can bring more fresh food

13. According to the passage, why can’t astronauts bake cookies in space now? A. Cooking in space needs some special cooking skills. B. Micro-gravity makes it dangerous to cook in space.

C. It’s expensive and inconvenient to bring fresh food to the space.

D. It’s difficult to heat food the same way as on Earth because of different gravity. 14. Which one is NOT the purpose of designing the special oven? A. To prepare some fresh food for astronauts. B. To bring the feeling of home to the astronauts. C. To make improvements in space travel.

D. To provide a new game for astronauts to play in space.

15. The author is most likely to think that the future of astronautical development will be ________. A. unknown confusing

【答案】12. B 13. D 14. D 15. C 【解析】

这是一篇说明文。一种特别设计的烤箱有可能让宇航员可以在太空烤饼干,吃上新鲜的食物,从而使太空旅行更舒适。 【12题详解】

细节理解题。根据第二段中“Far from the common vacuum-packed meals, astronauts may get to enjoy freshly baked cookies before the end of 2020. (与普通的真空包装食物不同的是,在2020年底之前,宇航员可能会享受到新鲜出炉的饼干)”可知,新技术可以帮助宇航员吃到新鲜的饼干。故选B。 【13题详解】

细节理解题。根据第三段中“Engineers also have to overcome the challenge of micro-gravity(微重力), which prevents heat from circling inside ovens the same way it does on Earth. (工程师必须克服微重力,它使热量不能像在地球上一样在烤箱内环绕)”可知,宇航员现在不能在太空

B. imaginable

C. surprising

D.

.

B. They can eat cookies. D. They can prepare food quickly

烘焙饼干,是由于重力的不同,很难用地球上相同的方式加热食物。故选D。 【14题详解】

细节理解题。根据第二段中“Far from the common vacuum-packed meals, astronauts may get to enjoy freshly baked cookies before the end of 2020. (与普通的真空包装食物不同的是,在2020年底之前,宇航员可能会享受到新鲜出炉的饼干)”;倒数第四段“It’s hoped that the chance to bake and sense familiar smells can bring joy to crews.(他们希望通过烘焙和闻到熟悉的气味给宇航员们带来欢乐)”及倒数第三段中“But that’s feeling we all know and love... that will make someone feel at home. (但这是我们都知道和喜欢的感觉……这会让人有家的感觉)”可知,设计特殊烤箱的目的有:为宇航员准备一些新鲜的食物、给宇航员带来家的感觉以及改善太空旅行,除了D选项“为宇航员提供一个在太空玩的新游戏”。故选D。 【15题详解】

推理判断题。根据最后一段“With commercial space travel now being planned, who knows what other developments may surprise us in the future?( 随着商业太空旅行正在计划中,谁知道未来还有什么其他的发展会让我们大吃一惊呢?)”可推知,作者最有可能认为,航天发展的未来将是令人惊讶的。故选C。

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

How to Be More Interesting When Meeting New People

You might think that being interesting is a talent, or that it means you have to be the “life of the party”. Neither of those things are necessarily true. If you want to leave a good impression, you don’t have to make sure all eyes are on you.____16____.

First, you have to show up.

The first thing you’ll have to do, obviously, is to show up and talk to people. On a recent episode of “ The Splendid Table”, author Jessica Hagy said,“You can show up basically as an observer of other interesting people and let that be a learning experience for you , ____17____But the main thing is to show up.”

Second, be a good observer and a great listener.

___18___, or you’re the one telling the story that everyone is attracted by. It just means that you leave a good impression on the people you interact with, and in turn, those people had a good

.

conversation with you. Before you start talking , it’s important to just listen, even if you fancy yourself a good storyteller.

Third, ____19____

If you catch yourself struggling to keep a conversation going, or wondering what you should say next, or over-thinking the entire affair and feeling nervous, take a few deep breaths and relax.____20____ Give yourself a little time to clear your head, relax, and head back into the conversation.

A. relax and remember it’s just a good time B. The first step to that is to listen to people’s stories C. Here are some tips anyone can use in any social setting D. Grab a drink or a snack, find somewhere out of the way E. be prepared to have awkward conversations with strangers F. or you can show up and be a little bit more of the life of the party

G. Remember, being”interesting” doesn’t mean you left the biggest impression 【答案】16. C 17. F 18. G 19. A 20. D 【解析】

本文是一篇说明文。介绍了如何在认识新朋友时使自己变得更有趣的技巧。 【16题详解】

上文 “If you want to leave a good impression, you don’t have to make sure all eyes are on you.(如果你想留下一个好印象,你不必确保所有的目光都在你身上。)” 此处选项承上启下。此处是提出有关如何受到欢迎的建议。故C选项“以下是一些任何人在任何社交场合都可以使用的技巧”。some tips 对应下文的各个标题。故选C。 【17题详解】

上文“You can show up basically as an observer of other interesting people and let that be a learning experience for you(你基本上可以以一个观察者的身份出现在其他有趣的人面前,让那成为你的学习经验)”可知,选项是出现的另一个场合。故F选项“或者,你也可以出席排队,为派对增添一点活力”。show up 是关键词,上下文都出现此短语。故选F。 【18题详解】

下文 “or you’re the one telling the story that everyone is attracted by(也不意味着你讲的故事吸引了所有人)It just means that you leave a good impression on the people you interact with(它

只是意味着你给与你互动的人留下一个好印象)可知,选项与后文的“It just means ”语意相反。故G选项“ 记住,“有趣”并不意味着你给人留下了深刻的印象”符合语境。 left the biggest impression呼应everyone is attracted by。故选G。 【19题详解】

下文“If you catch yourself struggling to keep a conversation going, or wondering what you should say next, or over-thinking the entire affair and feeling nervous, take a few deep breaths and relax.(如果你发现自己很难让谈话继续下去,或者不知道接下来该说什么,或者对整个事情想得太多而感到紧张,那就做几次深呼吸,放松一下。)”可知,此处是暗示读者应放松自己,使它成为一段快乐时光。故A选项“放轻松,记住这只是一段美好的时光”能概括本段内容。故选A。 【20题详解】

下文“Give yourself a little time to clear your head, relax, and head back into the conversation.(给自己一点时间来清理你的大脑,放松,然后回到对话中。)”可知,选项与下文都是具体的如何放松的方法。故D选项“喝点饮料或吃点零食,找个僻静的地方”符合语境。故选D。

第三部分英语知识运用(共两节,满分30分)

第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

“Do I really want to go through with this?” Have you ever asked yourself that question? Sometimes in life, there are moments when you ___21___ if you will be able to handle the responsibilities ahead of you.

For me, these ___22___ come daily, whether it’s taking a test or working. But one Saturday afternoon, my family and I were ___23___around when my dad pulled into a small mall. Little did I realize we were going to a___24___ store where a new member would be ___25___ to our family.

As my dad parked our car, I figured we would just take a ___26___ look and then leave. After a while, my dad called us over. He was standing next to my mom, looking at several cats.

I began to think, “Are we ___27___ a cat?” My dad asked, “ So guys, you like any of these?” My brother said “Yes!” before I could open my ___28___.

When I pictured feeding the cat, cleaning it and giving it water, all of these responsibility felt ___29___to me. Would I be able to handle it? After all, I would have to live a more adult-like

___30___ if I got a cat.

Later on, after ___31___ that we should get a cat, I thought about this new phase of my life. I realized that the ___32___ I make can affect my future.

Looking back, I find that I have been able to ___33___ the responsibility of owning a cat. Some tasks may be ___34___ , but that doesn’t mean they can’t be accomplished. You ___35___ need to do your best in order to push past them. 21. A. wonder announce 22. A. activities moments 23. A. walking 24. A. car 25. A. returned 26. A. quick 27. A. feeding 28. A. mouth 29. A. interesting 30. A. dream 31. A. agreeing 32. A. experiments comments 33. A. think of with 34. A. easy 35. A. simply

B. possible B. probably

C. exciting C. extremely

D. difficult D. really

B. deal with

C. talk about

D. connect

B. passing B. food B. introduced B. steady B. preparing B. heart B. confusing B. hobby B. refusing B. ideas

C. driving C. book C. delivered C. long C. getting C. bag C. enjoyable C. life C. remembering C. decisions

D. moving D. pet D. attracted D. careful D. training D. mind D. heavy D. effort D. advising D.

B. chances

C. expectations

D.

B. tell

C. explain

D.

【答案】21. A 22. D 23. C 24. D 25. B 26. A 27. C 28. A 29. D 30. C 31. A 32. C 33. B 34. D 35. A 【解析】

这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者和家人买了一只猫喂养,作者之前的种种担忧在开始做之后都变得不那么可怕了。从这件事情作者体会到,凡事努力去做就够了,因为只要努力,

几乎所有的困难都会迎刃而解的。 【21题详解】

考查动词词义辨析。句意:在生活中,有时你会怀疑自己是否有能力处理好眼前的责任。A. wonder想知道;B. tell告知;C. explain解释;D. announce宣告。根据下文“if you will be able to handle the responsibilities ahead of you”可知,wonder后接if宾从,表示有时你会怀疑自己是否有能力处理好眼前的责任。故选A项。 【22题详解】

考查名词词义辨析。句意:对我来说,这些时刻每天都有,无论是在考试中还是在工作中。A. activities活动;B. chances机会;C. expectations期望;D. moments时刻。根据上文“there are moments when...”可知,这些时刻每天都有。故选D项。 【23题详解】

考查动词词义辨析。句意:但在一个星期六的下午,我和家人正开车到处转,这时爸爸把车开进了一个小商场。A. walking走路;B. passing通过;C. driving开车;D. moving移动。根据下文“As my dad parked our car”可知我们是开着车在转。故选C项。 【24题详解】

考查名词词义辨析。句意:我几乎没有意识到我们要去一家宠物店,在那里我们家要添入一A. car汽车;B. food食物;C. book书;D. pet宠物。位新成员。根据下文“He was standing next to my mom, looking at several cats.”可知,这家店应该是家宠物店。故选D项。 【25题详解】

考查动词词义辨析。句意:我几乎没有意识到我们要去一家宠物店,在那里我们家要添入一位新成员。A. returned返回;B. introduced添入;C. delivered递送;D. attracted吸引。根据下文“Later on, after 11 that we should get a cat, I thought about this new phase of my life.”可知这只猫加入并成为了我们家的一份子。故选B项。 【26题详解】

考查形容词词义辨析。句意:爸爸把车停好后,我想我们只要看一眼就走。A. quick快速的;B. steady稳定的;C. long长的;D. careful小心的。根据下文“ then leave”可知我想我们只要看一眼就走。故选A项。 【27题详解】

考查动词词义辨析。句意:我开始想,“我们要买猫吗?”A. feeding喂养;B. preparing准备;C. getting得到;D. training训练。根据下文“we should get a cat”可知,get a cat 此处意

为买一只猫。故选C项。 【28题详解】

考查名词词义辨析。句意:我还没来得及开口之前,我弟弟说:“是的!”。A. mouth嘴巴;B. heart心;C. bag包;D. mind 意见。根据“My brother said “Yes!” ”before I could open my mouth可知,意为“我还没开口”。 我当时的确有些犹豫,而弟弟一口就同意了。故选A项。 【29题详解】

考查形容词词义辨析。句意:当我想到喂猫、给它清洗、喂水,所有这些责任对我来说都很沉重。A. interesting有趣的;B. confusing令人困惑的;C. enjoyable令人愉快的;D. heavy沉重的。根据下文“would I be able to handle it?”可知,在我当时看来养猫是一件不容易的事,所有这些活都看起来很沉重。故选D项。 【30题详解】

考查名词词义辨析。句意:毕竟,如果我养了一只猫,我就得过一种更像成年人的生活。A. dream梦想;B. hobby爱好;C. life生活;D. effort努力。live a more adult-like life 意为“像个成年人一样生活”。养了猫就多了一份责任,所以生活就应该更像成年人一样了。故选C项。 【31题详解】

考查动词词义辨析。句意:在我们就买一只猫这件事达成一致意见后,我开始憧憬新生活的A. agreeing同意;B. refusing拒绝;C. remembering记住;D. advising建议。模样。根据“I thought about this new phase of my life”可知,买一只猫这件事达成一致意见。故选A项。 【32题详解】

考查名词词义辨析。句意:我意识到我做的决定将影响着我的未来。A. experiments试验;B. ideas想法;C. decisions决定;D. comments评论。根据“Later on, after 11 that we should get a cat”可知,我意识到我做的决定将影响着我的未来。make decisions“下决定”。故选C项。 【33题详解】

考查动词短语词义辨析。句意:回顾过去,我发现我已经能够承担起养猫的责任。A. think of想到;B. deal with处理,涉及;C. talk about谈论;D. connect with与…连接起来。根据前文“handle the responsibilities”,可知,deal with responsibilities“处理自己的分内的事情”意义相近。故选B项。

【34题详解】

考查形容词词义辨析。句意:有些任务可能很难,但这并不意味着它们不能完成。A. easy容易的;B. possible可能的;C. exciting令人兴奋的;D. difficult困难的。根据下文“but that doesn’t mean they can’t be accomplished”可知,前面所提到的任务应该是有难度的。故选D项。 【35题详解】

A. simply仅仅;B. probably考查副词词义辨析。句意:你只需要尽你最大努力来超越他们。很可能地;C. extremely极度地;D. really真正地。根据下文“need to do your best”可知,你只需要尽你最大的努力来超越他们。故选A项。

第II卷

注意事项:用0.5 毫米黑色笔迹的签字笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。

Military training has a long tradition in China. After the founding of the People’s Republic of

China,_____36_____Military Service Law of 1955 stated that students in middle school and college must participate____37____military training. Three weeks ago, as a high school freshman, I attended a week-long military training

event___38___(hold) by my school. The ___39___(burn) sun became the background of our

military training. During the week everyone _____40_____(teach) how to march in time, stand at attention, goose step and fold a military uniform. Some students showed off their macho voices during the singing contest.

的I think military training is a tradition____41____ gives students a sense of identity and friendship, along with basic military skills. At home, we are protected by our parents, so in return we should show them___42___we have learned in military training. What’s more, military training also ___43___(provide) us with a good chance to make friends. During the training days, everyone grew ___44___(close) because of the hard activities we endured. Now, I cherish

those____45____(memory) and know that without my peers, I would have been very lonely during the camp.

【答案】36. the 37. in 38. held

39. burning 40. was taught 41. that/which

42. what 43. provides 44. closer 45. memories 【解析】

本文是一篇记叙文,讲述作者的军训经历。 【36题详解】

考查冠词。句意:中华人民共和国成立后,1955年的《兵役法》规定,中学和大学的学生必须参加军事训练。Military Service Law of 1955是一部具体的,独一无 二的法律,应用定冠词特指。故填the。 【37题详解】

考查固定短语。句意同上。participate in参加,固定短语。故填in。 【38题详解】

考查过去分词。句意:三周前,作为一名高一学生,我参加了学校举办的为期一周的军训活动。本句已有谓语动词attended,且空处没有连词,所以空处需用非谓语动词作后置定语修饰名词event,动词hold与名词event之间是被动关系,所以空处需用过去分词held作后置定语。故填held。 【39题详解】

考查形容词。句意:炙热的太阳成了我们军训的背景。空处需用形容词作定语修饰名词sun,burn的形容词为burning“强烈的”。故填burning。 【40题详解】

考查被动语态和主谓一致。句意:在一周的时间里,每个人都要学习如何及时行进、立正站立、正步和折叠军装。空处需用谓语动词作谓语,本文描述过去的经历,谓语动词需用一般过去时,因为是被教授,所以空处需用一般过去时的被动语态:was/were done,主语是不定代词 everyone,be动词需用was。故填was taught。 【41题详解】

考查定语从句。句意:我认为军训是一种传统,它赋予学生一种认同感和友谊,以及基本的军事技能。空处需用关系词引导定语从句,先行词是a tradition,指物,关系词在定语从句中作主语,所以空处需用关系代词that/which,引导定语从句。故填that/which。

【42题详解】

考查宾语从句。句意:在家里,我们受到父母的保护,作为回报,我们应该向他们展示我们在军训中学到的东西。空处需用连接词引导宾语从句,从句的动词learned缺少宾语,表示具体的内容,所以空处需用连接代词what引导宾语从句。故填what。 【43题详解】

考查动词时态和主谓一致。句意:更重要的是,军训也给我们提供了一个交朋友的好机会。此句应用一般现在时表示一般情况。句子的主语是第三人称单数,所以谓语动词应用provides。故填provides。 【44题详解】

考查形容词比较级。句意:在训练的日子里,由于我们的艰苦训练,每个人都变得更加亲密。grow closer 此处意为“关系更亲密”,表示军训前后同学们关系的变化,所以应使用比较级。故填closer。 【45题详解】

考查名词复数。句意:现在,我很珍惜这些回忆,也知道如果没有我的同伴,我在夏令营的时候会很孤独。those后需接可数名词复数,memories意为值得回忆的事情,为可数名词复数形式。故填memories。

第四部分 写作(共两节,满分40分) 第一节:应用文写作(满分15分)

46. 假定你是第一中学学生会李华,你们学校将举办一场有关运动与健康的英语比赛, 希望你们学校的外教Smith女士来做评委。请参照以下要点给她写一封信。 1. 时间:11月30日下午2:00-5:00 2. 地点:501教室 3. 参赛选手:10名学生

注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 【答案】Dear Smith,

I’m Li Hua, the president of the Student Union of No.1 Middle School. I’m writing to invite you to be a judge at our English speech contest.

The contest will be held in our school on June 15. It will start at 2:00 p.m. in room 501 and last for three hours. Ten students will deliver their speeches on the given topic “Sports and Fitness”. We hope that you will accept our invitation if it is convenient for you.

I am looking forward to your early reply. Best wishes!

Yours, Li Hua

【解析】 【分析】

本篇书面表达属于应用文,要求考生给外教Smith女士写一封信,邀请她担任英语比赛的评委。

【详解】第一步:审题 体裁:应用文

时态:根据提示,时态主要为一般现在时,少量一般将来时。 结构:总分总法 要点:

1. 时间:11月30日下午2:00-5:00 2. 地点:501教室 3. 参赛选手:10名学生 第二步:列提纲 (重点词组)

the president of the Student Union;invite you to be a judge;English speech contest;accept our invitation;look forward to 第三步:连词成句

1. I’m Li Hua, the president of the Student Union of No.1 Middle School. 2. I’m writing to invite you to be a judge at our English speech contest. 3 The contest will be held in our school on June 15.

4. It will start at 2:00 p.m. in room 501 and last for three hours.

5. Ten students will deliver their speeches on the given topic “Sports and Fitness”. 6. We hope that you will accept our invitation if it is convenient for you. 根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

.

第四步:连句成篇(衔接词) 1.表并列补充关系:and; 2.表条件关系:if

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。 【点睛】[高分句型1] I’m Li Hua, the president of the Student Union of No.1 Middle School.使用了同位语。

[高分句型2] I’m writing to invite you to be a judge at our English speech contest.使用了动词不定式作状语,表示目的。

[高分句型3] We hope that you will accept our invitation if it is convenient for you.使用了由that引导的宾语从句和if引导的条件状语从句。

第二节(满分25分)

47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。

Of all the men who ever liked fresh air, not one liked it more than James Wilson. If James Wilson entered a room where the windows was shut, he immediately opened them. He did this even when snow was falling outside. If someone else shut the windows again, he walked out of the room in a manner which showed his opinions without any doubt. When he travelled by sea, he could usually be found in a place on board where the wild wind was blowing through his hair.

One winter Wilson went to Finland on business. Good hotels in Finland are heated during the cold winter was even colder than usual. When Wilson reached his room in the hotel, he found that the windows were closed to keep the icy air out. He did his best to open one, but failed. It was absolutely impossible to open it: the manager had very wisely arranged that.

Wilson undressed and got into bed. He was a very angry man.

The bedroom was very pleasant. Two and three pictures on the walls showed views of some beautiful parts of Finland. There were no noise at all. The bed was really excellent, but Wilson could not sleep. He could not forget the closed window. No fresh air! It was terrible to think of!

He got out of bed and tried once more to open the window; but it was useless, and he sadly got back into bed.

At about one o’clock in the morning he was still awake, worrying about the air in the bedroom. He had turned over in bed two hundred and thirty-six times. He was very hot. As he turned over for the two hundred and thirty-seventh time, one arm came out of the quilt and hung down beside the

bed. His hand touched the floor. It also touched something on the floor. This thing was a shoe.

An idea came into his worried mind. Angry men act quickly, and the shoe was in his hand in less than a second. Where was the window? He could see something that looked like glass over there.

1. 续写词数应为150左右;

2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。 Paragraph 1:

He threw the shoe through the darkness with all the force of his strong right arm.

_______________________________________________________________________________________________________________________ Paragraph 2:

When daylight came gently through the window, he opened his eyes slowly, and then he sat up suddenly in bed.

_______________________________________________________________________________________________________________________

【答案】He threw the shoe through the darkness with all the force of his strong right arm. The shoe flew straight through the air and hit the glass in the middle. A terrible sound of breaking glass filled the bedroom, but to Wilson’s sad heart it seemed like the sound of sweet and beautiful music. “Now I have fresh air in the room,” he thought. “Now I will not die.” Five minutes later he was peacefully asleep. He did not move for many hours.

When daylight came gently through the window, he opened his eyes slowly, and then he sat up suddenly in bed. He was very surprised: the window was not broken at all. The glass was all in one piece, just as good as it had been the night before. No fresh air was entering the room through that window! What, then, had happened when he threw the shoe? He turned his eyes to the side and saw a broken picture hanging on the wall. There was a shoe on the floor below it. He could see a lot of broken glass round the shoe, and there was more inside it. 【解析】 【分析】

本文以时间为线索展开,讲述了无论到哪里都爱打开窗户的James Wilson的故事。一年冬天James Wilson去芬兰出差。当James Wilson到达旅馆的房间时,他发现窗户是关着的,以阻

挡冰冷的空气。他尽力打开了一个,但失败了,他很生气。晚上夜不能寐时,他从床上爬起来,又一次试图打开窗户,但没用,他伤心地回到床上。他在床上翻了236次床,当他翻身第二百三十七次时,一只胳膊从被子里伸出来,垂在床边。他忧心忡忡地想到了一个主意。愤怒的他行动迅速,很快地拿到了鞋子向窗户边走去。窗户在哪里?他能看到那边有个像玻璃的东西。

【详解】1.段落续写:

①由第一段首句内容“他用他强壮的右臂使劲把鞋扔进黑暗中。”可知,第一段可描写为James Wilson把酒店玻璃砸碎后发生的事情。

②由第二段首句内容“当阳光轻轻地从窗户进来时,他慢慢地睁开眼睛,然后他突然在床上坐了起来。”可知,第二段可描写James Wilson醒来发现酒店的玻璃没有碎,他把酒店的一幅画的玻璃框砸碎了,玻璃掉了一地。 2.续写线索:

用鞋砸玻璃——玻璃碎了——James Wilson睡着——醒来——发现玻璃没有碎——酒店房间的一幅画的玻璃框碎了——落了一地。 3.词汇激活 行为类

①砸玻璃:hit the glass/break the glass ②.醒来:opened his eyes/wake up 情绪类

①.惊讶:surprised/ astonished ②.安静:peacefully /calmly

【点睛】[高分句型1]What, then, had happened when he threw the shoe?(when引导时间状语从句)

[高分句型2]He could see a lot of broken glass round the shoe, and there was more inside it.(and连接并列句,there be句型)

[高分句型3] He turned his eyes to the side and saw a broken picture hanging on the wall.(使用现在分词做后置定语)

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- baijiahaobaidu.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务