2013普通高等学校招生全国统一考试(江西卷)
英语
本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。第一卷1至10页,第二卷11至12页,满分150分。 考生注意:
1. 答题前,考生务必将自己的准考证号、姓名填写在答题卡上。考生要认真核对答题卡上粘贴的条形码的“准考证号、姓名、考试科目”与考生本人准考证号、姓名是否一致。
2. 第一卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。第二卷用黑色墨水签字笔在答题卡上书写作答。如在试题卷上作答,答案无效。 3. 考试结束,监考员将试题卷、答题卡一并收回。
第一卷(选择题 满分115分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt?
A. £19.15.
B. £9.18.
C. £9.15. 答案是C。
1. What does the man want to do? A. Take photos. B. Buy a camera. C. Help the woman. 2. What are the speakers talking about?
A. A noisy night.
B. Their life in town.
C. A place of living.
英语试卷 第1页(共34页)
3. Where is the man now? A. On his way.
B. In a restaurant. C. At home. 4. What will Celia do? A. Find a player. B. Watch a game. C. Play basketball. 5. What day is it when the conversation takes place?
A. Saturday.
B. Sunday.
C. Monday.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。 6. What is Sara going to do? A. Buy John a gift. B. Give John a surprise. C. Invite John to France. 7. What does the man think of Sara’s plan?
A. Funny.
B. Exciting.
C. Strange.
听第7段材料,回答第8、9题。 8. Why does Diana say sorry to Peter? A. She has to give up her travel plan. B. She wants to visit another city. C. She needs to put off her test. 9. What does Diana want Peter to do? A. Help her with her study. B. Take a book to her friend.
C. Teach a geography lesson.
听第8段材料,回答第10至12题。 10. Why does the man call the woman? A. To tell her about her new job. B. To ask about her job program. C. To plan a meeting with her. 11. Who needs a new flat? A. Alex.
B. Andrea.
C. Miranda.
英语试卷 第2页(共34页)
12. Where is the woman now? A. In Baltimore.
B. In New York.
C. In Avon.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What does Jan consider most important when he judges a restaurant? A. Where the restaurant is. B. Whether the prices are low. C. How well the food is prepared.
14. When did Jan begin to write for a magazine? A. After he came back to Sweden. B. Before he went to the United States. C. As soon as he got his first job in 1982. 15. What may Jan do to find a good restaurant?
A. Talk to people in the street. B. Speak to taxi drivers. C. Ask hotel clerks.
16. What do we know about Jan? A. He cooks for a restaurant. B. He travels a lot for his work. C. He prefers American food.
听第10段材料,回答第17至20题。 17. What do we know about the Plaza Leon? A. It’s a new building.
B. It’s a small town.
C. It’s a public place.18. When do parents and children like going to the Plaza Leon?
A. Saturday nights. B. Sunday afternoons. C. Fridays and Saturdays.
19. Which street is known for its food shops and markets? A. Via del Mar Street.
B. Fernando Street.
C. Hernandes Street.
20. Why does the speaker like Horatio Street best? A. It has an old stone surface. B. It is named after a writer. C. It has a famous university.
第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
英语试卷 第3页(共34页)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
21. —Thanks a lot for your book. I found it very interesting.
—_____. I’m glad you enjoyed it. A. All the best B. It is nothing C. No thanks D. Very well 22. Whenever I made mistakes, the teacher pointed them out with _____. A. curiosity B. satisfaction C. envy D. patience 23. _____ can be good at something for 40 years if he doesn’t love it. A. Anybody B. Everybody C. Nobody
D. Somebody 24. What a terrible experience! _____, you’re safe now—that’s the main thing.
A. Anyway
B. Besides
C. Otherwise D. Therefore 25. Only when he apologizes for his rudeness _____ to him again. A. I will speak B. will I speak C. do I speak D. I speak 26. There are a small number of people involved, possibly _____ twenty. A. as few as B. as little as C. as many as D. as much as 27. Mother always complains that children _____ their shoes very quickly. A. find out B. wash out C. wear out D. set out 28. She says that she’ll have to close the shop _____ business improves. A. if
B. unless C. after D. when 29. When I was a child, I _____ watch TV whenever I wanted to. A. should B. could
C. must
D. need 30. _____ one of you breaks the window will have to pay for it.
A. Whoever
B. Whatever C. Whichever D. Wherever 31. She _____ the carpet with some very nice curtains in colour. A. connected B. fitted C. equipped D. matched 32. Animals are obviously _____ lower form of life than _____ man. A. a; / B. the; the C. a; the D. /; / 33. He wrote a letter _____ he explained what had happened in the accident. A. what
B. which C. where D. how 34. If _____ to look after luggage for someone else, inform the police at once. A. asked B. to ask C. asking
D. having asked 35. I _____ to visit you later that day, but I had to phone and cancel.
A. come
B. came
C. am coming
D. was coming
第二节 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下面短文,掌握其大意。然后从36~55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
英语试卷 第4页(共34页)
Diane Ray was completely self-centered and very spoilt. Her parents gave her 36 she wanted, knowing that she would throw a temper tantrum(耍小孩脾气)if they did not. She would scream and kick and 37 on the floor drumming her heels. Her parents always 38 . That was why she was alone on the 39 , wearing an expensive swimsuit. It had taken a massive tantrum to 40 her parents to buy it. They were back at the beach-house, 41 from the tantrum she had thrown when they told her that it was too dangerous to go diving 42 . “Dangerous?” she had said. “You just don’t want me to have 43 . I’m going and if you try to stop me, I’ll scream.”
“What are you doing?” a voice asked. Diane jumped. She did not know that the man was there 44 he spoke.
“I’m going diving,” she answered.
“You shouldn’t swim that day,” the man 45 . “There is a storm coming up.” “You should mind your own 46 !” Diane replied and walked into the gentle waves. “If you go out there you’ll be 47 ,” the man called after her. She did not bother to reply.
Diane slipped into the water and dived 48 until white caps began rolling in and it became harder to 49 against the current(水流). Saltwater hit against her face, making it 50 to breathe. Oh, why had she not listened to advice?
Panicking, she began to 51 . Then, just as it seemed as if she would slip beneath the surface, she heard a 52 voice. “Hold on! I’m coming.” With 53 , she saw the old man rowing an ancient-looking boat towards her. “I hope you’ve learned a lesson. You put us both in 54 , ” he shouted angrily, as he dragged her over the side of the 55 . Gratefully, Diane thanked him and ran towards the beach-house.
36. A. either B. neither C. nothing D. everything 37. A. jump B. lie C. spin D. sleep 38. A. set out B. set in C. gave in D. gave out 39. A. beach B. bed
C. floor D. ship 40. A. allow B. warn C. get
D. prefer 41. A. changing B. recovering C. appearing D. traveling 42. A. alone B. away C. again D. aside 43. A. time
B. money C. food D. fun 44. A. when B. until C. after D. once 45. A. decided B. intended C. advised D. repeated 46. A. business B. swimsuit
C. friends D. parents 47. A. angry B. sorry C. confused
D. excited 48. A. nervously
B. sadly
C. shyly
D. happily
英语试卷 第5页(共34页)
49. A. rise B. swim C. stop D. row 50. A. difficult B. easy C. comfortable
D. suitable 51. A. speak B. sing C. sniff D. scream 52. A. calm
B. frightening
C. beautiful D. disgusting 53. A. regret B. relief C. interest D. ease 54. A. power B. safety C. danger D. thought 55. A. house
B. wave
C. beach
D. boat
第三部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
The light from the campfire brightened the darkness, but it could not prevent the damp cold of Dennis’s Swamp(沼泽地)creeping into their bones. It was a strange place. Martin and Tom wished that they had not accepted Jack’s dare. They liked camping, but not near this swamp. “So,” Martin asked as they sat watching the hot coals. “How did this place get its name?” “Are you sure you want to hear it? It’s a scary story,” warned Jack.
“Of course!” cried out Tom. “If there were anything to be scared of, you wouldn’t have chosen this place!”
“OK, but don’t say I didn’t warn you,” said Jack, and he began his tale.
“Way back in time, a man called Dennis tried to start a farm here. He built that cottage over there to live in. In those days, the area looked quite different—it was covered with tall trees and the swamp was a crystal-clear river. After three hard years, Dennis had cleared several fields and planted crops. He was so proud of his success that he refused to listen to advice.
“‘You are clearing too much land,’ warned one old man. ‘The land is a living thing. It will hit back at you if you abuse it. ’
“‘Silly fool,’ said Dennis to himself. ‘If I clear more land, I can grow more crops. I’ll become wealthier. He’s just jealous!’”
“Dennis continued to chop down trees. Small animals that relied on them for food and shelter were destroyed. He was so eager to expand his farm that he did not notice the river flowing slowly towards his door. He did not notice salt seeping to the surface of the land. He did not notice swamp plants choking all the native plants.”
“What happened?” Martin asked. It was growing colder. He trembled, twisting his body closer to the fire.
“The land hit back—just as the old man warned,” Jack shrugged. “Dennis disappeared. Old folks around here believe that swamp plants moved up from the river and dragged him underwater. His body was never found.”
“What a stupid story,” laughed Tom. “Plants can’t …” Before he had finished speaking, he screamed and fainted(晕倒). The other two boys jumped up with fright, staring at Tom. Suddenly, they burst out laughing. Some green swamp ivy(常春藤)had covered Tom’s face.
英语试卷 第6页(共34页)
It was a while before Tom could appreciate the joke.
56. The underlined word “dare” in Paragraph 1 is closest in meaning to ________. A. courage B. assistance C. instruction D. challenge 57. Why did Jack tell Tom and Martin the story? A. To frighten them.
B. To satisfy their curiosity.
C. To warn them of the danger of the place. D. To persuade them to camp in the swamp.
58. Why did Dennis ignore the warning of the old man? A. The old man envied him. B. The old man was foolish. C. He was too busy to listen to others. D. He was greedy for more crops. 59. Why did Tom scream and faint? A. He saw Dennis’s shadow. B. He was scared by a plant. C. His friends played a joke on him. D. The weather became extremely cold. 60. What lesson can we learn from the story of Dennis? A. Grasp all, lose all. B. No sweat, no sweet.
C. It is no use crying over spilt milk.
D. He who makes no mistakes makes nothing. B
When international aid is given, steps must be taken to ensure(确保)that the aid reaches the people for whom it is intended. The way to achieve this may not be simple. It is very difficult for a nation to give help directly to people in another nation. The United Nations Organization (UNO) could undertake to direct the distribution of aid. Here, however, rises the problem of costs. Also tied with this is time. Perhaps the UNO could set up a body of devoted men and women in every country who can speedily distribute aid to victims of floods and earthquakes.
More than the help that one nation can give to another during a disaster, it would be more effective to give other forms of help during normal times. A common proverb says, “Give me a fish and I eat for a day, teach me to fish and I eat for a lifetime.” If we follow this wise saying, it would be right to teach people from less developed nations to take care of themselves. For example, a country could share its technology with another. This could be in simple areas like agriculture or in more complex areas like medical and health care or even in building satellites. Even small country is able to help less developed nations. Sometimes what is taken for granted, like the setting up of a water purification plant or the administration of a school, could be useful for countries which are looking about to solve common problems. It does not cost much to share such simple things. Exchange students could be attached for a number of months or years and learn the required craft while on the site. They can then take their knowledge back to their homelands and if necessary come back from time to time to clear doubts or to update themselves. Such aid will be truly helpful and there is no chance of it being temporary or of it falling into the wrong hands.
英语试卷 第7页(共34页)
Many countries run extensive courses in all sorts of skills. It will not cost much to include deserving foreigners in these courses. Besides giving effective help to the countries concerned, there is also the build-up of friendships to consider. Giving direct help by giving materials may be effective in the short run and must continue to be given in the event of emergencies. However, in the long run what is really effective would be the sharing of knowledge.
61. According to the author, how could international aid reach the victims in time? A. By solving the cost problems.
B. By solving the transportation problems.
C. By setting up a body of devoted people in every country. D. By relying on the direct distribution of the UNO.
62. What does the author try to express in the underlined sentence? A. Providing food is vital. B. Learning to fish is helpful. C. Teaching skills is essential. D. Looking after others is important. 63. The second paragraph is developed mainly ________. A. by example B. by process C. by comparison D. by contrast . Which aid is likely to fall into the wrong hands? A. A medical team. B. An exchange program. C. A water plant. D. Financial support. 65. What can we infer about international aid from the passage? A. It is facing difficulties.
B. It is unnecessary during normal times. C. It should be given in the form of materials. D. It has gained support from developed countries. C
Many people think that listening is a passive business. It is just the opposite. Listening well is an active exercise of our attention and hard work. It is because they do not realize this, or because they are not willing to do the work, that most people do not listen well.
Listening well also requires total concentration upon someone else. An essential part of listening well is the rule known as ‘bracketing’. Bracketing includes the temporary giving up or setting aside of your own prejudices and desires, to experience as far as possible someone else’s world from the inside, stepping into his or her shoes. Moreover, since listening well involves bracketing, it also involves a temporary acceptance of the other person. Sensing this acceptance, the speaker will seem quite willing to open up the inner part of his or her mind to the listener. True communication is under way. The energy required for listening well is so great that it can be accomplished only by the will to extend oneself for mutual growth.
Most of the time we lack this energy. Even though we may feel in our business dealings or social relationships that we are listening well, what we are usually doing is listening selectively. Often we have a prepared list in mind and wonder, as we listen, how we can achieve certain desired results to get the conversation over as quickly as possible or redirected in ways more satisfactory to us. Many of us are far more interested in talking than in listening, or we simply
英语试卷 第8页(共34页)
refuse to listen to what we don’t want to hear.
It wasn’t until toward the end of my doctor career that I have found the knowledge that one is being truly listened to is frequently therapeutic(有疗效的). In about a quarter of the patients I saw, surprising improvement was shown during the first few months of psychotherapy(心理疗法), before any of the roots of problems had been uncovered or explained. There are several reasons for this phenomenon, but chief among them, I believe, was the patient’s sense that he or she was being truly listened to, often for the first time in years, and for some, perhaps for the first time ever.
66. The phrase “stepping into his or her shoes” in Paragraph 2 probably means ________. A. preparing a topic list first B. focusing on one’s own mind C. directing the talk to the desired results D. experiencing the speaker’s inside world 67. What is mainly discussed in Paragraph 2? A. How to listen well. B. What to listen to. C. Benefits of listening. D. Problems in listening. 68. According to the author, in communication people tend to ________. A. listen actively B. listen purposefully C. set aside their prejudices D. open up their inner mind 69. According to the author, the patients improved mainly because ________. A. they were taken good care of B. they knew they were truly listened to C. they had partners to talk to D. they knew the roots of problems 70. What type of writing is the article likely to be? A. Science fiction. B. A news report. C. A medical report. D. Popular science. D
One might expect that the ever-growing demands of the tourist trade would bring nothing but good for the countries that receive the holiday-makers. Indeed, a rosy picture is painted for the long-term future of the holiday industry. Every month sees the building of a new hotel somewhere. And every month another rock-bound Pacific island is advertised as the ‘last paradise(天堂)on earth’.
However, the scale and speed of this growth seem set to destroy the very things tourists want to enjoy. In those countries where there was a rush to make quick money out of sea-side holidays, over-crowded beaches and the concrete jungles of endless hotels have begun to lose their appeal.
Those countries with little experience of tourism can suffer most. In recent years, Nepal set out to attract foreign visitors to fund developments in health and education. Its forests, full of wildlife and rare flowers, were offered to tourists as one more untouched paradise. In fact, the nature all too soon felt the effects of thousands of holiday-makers traveling through the forest land. Ancient tracks became major routes for the walkers, with the consequent exploitation of precious trees and plants.
Not only can the environment of a country suffer from the sudden growth of tourism. The people as well rapidly feel its effects. Farmland makes way for hotels, roads and airports; the
英语试卷 第9页(共34页)
old way of life goes. The one-time farmer is now the servant of some multi-national organization; he is no longer his own master. Once it was his back that bore the pain; now it is his smile that is exploited. No doubt he wonders whether he wasn’t happier in his village working his own land.
Thankfully, the tourist industry is waking up to the responsibilities it has towards those countries that receive its customers. The protection of wildlife and the creation of national parks go hand in hand with tourist development and in fact obtain financial support from tourist companies. At the same time, tourists are being encouraged to respect not only the countryside they visit but also its people.
The way tourism is handled in the next ten years will decide its fate and that of the countries we all want to visit. Their needs and problems are more important than those of the tourist companies. Increased understanding in planning world-wide tourism can preserve the market for these companies. If not, in a few years’ time the very things that attract tourists now may well have been destroyed.
71. What does the author indicate in the last sentence of Paragraph 1? A. The Pacific island is a paradise. B. The Pacific island is worth visiting. C. The advertisement is not convincing. D. The advertisement is not impressive. 72. The example of Nepal is used to suggest ________ . A. its natural resources are untouched B. its forests are exploited for farmland C. it develops well in health and education D. it suffers from the heavy flow of tourists
73. What can we learn about the farmers from Paragraph 4? A. They are happy to work their own lands. B. They have to please the tourists for a living. C. They have to struggle for their independence.
D. They are proud of working in multi-national organizations. 74. Which of the following determines the future of tourism? A. The number of tourists. B. The improvement of services. C. The promotion of new products. D. The management of tourism. 75. The author’s attitude towards the development of the tourist industry is ________. A. optimistic B. doubtful C. objective D. negative
英语试卷 第10页(共34页)
第二卷(非选择题 满分35分)
注意事项:
第二卷2页,须用黑色墨水签字笔在答题卡上书写作答。如在试题卷上作答,答案无效。
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文并回答问题,然后将答案写到答题卡相应的位置上(请注意问题后的词数要求)。
[1] Fishing is probably the world’s most popular sport. People spend many dollars each year on items like boats and four-wheel-drive vehicles. In addition, they spend money on fishing equipment, bait, fuel and boat repairs. And you can see that fishing can be an expensive pastime. Fishing lovers believe that their hobby is worth it. Others say that fishing is spoiling the environment and that it is a cruel hobby.
[2] Supporters of fishing say that it is a nice hobby. Firstly, of the millions of people who fish for fun, most only catch enough fish to feed their families. They catch fish that are found in large numbers, so there is little danger to the species(种类).
[3] Secondly, recreational fishermen contribute to the economy. They spend money on equipment and other items, and they also spend it indirectly by paying taxes on their equipment and fuel. Those who travel to fishing spots pay for accommodation(食宿)and airfares. This money keeps people in work and provides new jobs each year.
[4] Thirdly, fishing is relaxing and fun so it lessens stress. Instead of turning to drugs or alcohol, it is far better to go fishing. People who are relaxed are generally healthier and much nicer to be near—except for the smell of the bait!
[5] Those who _________________ say that there are too many fish thoughtlessly taken from rivers, lakes, streams and oceans. This could lead to the dying out of some species. Modern cars and boats mean that people can fish in remote areas of the world, so no place is safe from greedy fishermen who take both males and females, leaving few fish to produce young.
[6] Those against fishing also say that it is a blood sport, which means that an animal must die so that a human can have fun. Many of the fish caught for sport are not suitable for eating, so they are thrown away. Once hooked, fish have no chance of escape. 76. What is the main idea of the passage? (no more than 4 words)
_______________________________________________________________________
英语试卷 第11页(共34页)
77. According to Paragraph 2, why does fishing cause little danger to the species? (no more than 8 words) _______________________________________________________________________ 78. List 4 items on which people spend their money for fishing. (no more than 7 words)
_______________________________________________________________________ 79. Fill in the blank in Paragraph 5 with proper words. (no more than 4 words)
Those who _________________ say that there are too many fish thoughtlessly taken from rivers, lakes, streams and oceans.
80. What does the word “which” (Line 1, Paragraph6) probably refer to? (no more than 3 words)
_______________________________________________________________________ 第二节 书面表达(满分25分)
星光中学(Xingguang High School)近期举行了一次登山活动。假定你是学校英语报记者,请写一篇短文,报道此次活动。内容包括: 1. 时间与地点:4月10日,大青山(Daqing Mountain);
2. 活动的过程;
3. 你对于这次活动的评论。 注意:
1. 词数120左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 英语试卷 第12页(共34页)
2013年普通高等学校招生全国统一考试(江西卷)
英语答案解析
第一卷
第一部分 听力 第一节 1.【答案】A 【解析】原文:
1.Man: I’ve got my camera with me. Am I allowed to take photos for you? Woman: I think so. It doesn’t say you can’t. 2.【答案】C 【解析】原文:
A: I really like living here in this flat, because it’s so near to central town. B: That’s true. But it gets really noisy at night. 3.【答案】A 【解析】原文:
A: Hi, Maggie. I’m coming, but it’s snowing and the traffic is moving slowly. B: Ok, David. Take your time. We’ll wait for you, so we can have dinner together. 4.【答案】C 【解析】原文:
A: Celia, you see those girls over there? They need another player for a basketball game. Would you like to join them?
B: Seems like it’s a game for fun. Sure, I’ll be there in minute. 5.【答案】B 【解析】原文:
A: I won’t have anything to wear to work on Monday unless I pick up my clothes at dry cleaner’s. B: Then you’d better hurry. It closes at noon on Sundays. A: Oh! I should have gone there on Saturday. 第二节
7/17
6.【答案】B 7.【答案】B 【解析】原文:
A: Alright, Sara, we know that you are planning something big for John’s birthday. Could you tell us just what you have in your mind?
B: I want to make his birthday a very special event. John has a sister living in France. And I’ll send her a plane ticket, so that she can be here for his birthday.
A: Boy! What an excellent plan! That’s something special. I can’t guess some secret plans and we are waiting for the right time to tell him.
B: Well, I didn’t want to say anything until I was sure she could come. 8.【答案】A 9.【答案】B 【解析】原文: A: Hey, Peter, I’m sorry! B: Hi, Diana, what’s wrong?
A: We were going to Hong Kong this weekend, but I’m afraid I can’t go. B: How come?
A: I have a really big geography test and I have to study for it. B: We can go next week instead.
A: No, I don’t want to ruin your weekend. You go ahead and please take the book I bought to my friend Sally. Tell her I have to study all weekend, because I can’t afford to fail the test.
B: Ok, then I’ll go with them. But it’s a pity you can’t come. 10.【答案】A 11.【答案】B 12.【答案】A 【解析】原文: A: Hello, this is Andrea.
B: Hello, Andrea, this is Alex. I have some very big news for you. Miranda was very satisfied with you and said she was very much looking forward to working with you. Isn’t that wonderful? Congratulations dear! How does it feel to be Miranda’s new assistant? How I imagine that you’ll just be delighted with this news. So let’s see, you can start on Monday, right?
英语试卷 第15页(共34页)
第16页(共34页)
英语试卷
A: Umm, well, I don’t think I can start on Monday. I am visiting my father in Baltimore. And because I don’t live in New York, I’ll need a couple of days to find a flat and buy some furniture and move my things from Avon.
B: Oh, well then, in that case I suppose Wednesday will be good. Ok, see you then! 13.【答案】C 14.【答案】A 15.【答案】A 16.【答案】B 【解析】原文:
Woman: Hello, Mr. Jan Erick Freedman. You’re a frequent traveler. And we also know that you eat out twice a day. How can you get so far and eating out.
Man: When I my first job back in 1982 and started travelling. I had no other choice but eat out I found that I felt different due to what I was eating, so I tried to find places that served food that made me feel good. The secret was the quality of the food and how well the food was prepared. I made an effort to find out good restaurants as well as nice dishes.
Woman: How did you manage to make a list of 218 favorite restaurants?
Man: I’ve lived in cities and when I moved back to Sweden from the United States, people asked me where to go and eat and went to the cities I know. I got a lot of ideas. Then I wrote about restaurants for a Swedish club magazine and some suggested I gather information about restaurants together since I had all the facts about the restaurants I’ve been to. I started to do that.
Woman: How do you find restaurants?
Man: The best way is to ask the people there. I may talk to the people at the street market or take a walk and look for place for myself. I never asked hotel clerks or taxi drivers. I don’t go either restaurants or places with menus too difficult to understand.
17.【答案】C 18.【答案】B 19.【答案】C 20.【答案】C 【解析】原文:
Man: At the beginning of the tour, we all started the most important place at my town which is the Plaza Leon. The Plaza Leon is more than 100 years old. It’s a gathering place for young people on Friday and Saturday nights, and for parents and children on Sunday afternoon. Four streets lead to the Plaza which have white sidewalks and tree
9/17
lined. Hemandes Street which was named after writers born in the city contains all of the food stalls fish markets and vegetable stands. Femando Street which was named after a famous educator is where all of the government offices, shops and houses. Via del Mar Street which is the only street which has old stone surfaces. Finally we came to the Hewish’s Street on which there are two universities, one of which is the most famous university in my country. That’s why it’s my favorite street of all.
第二部分 英语知识运用 第一节 单项填空 21.【答案】B
【解析】句意:“非常感谢你的书,我发现它非常有趣。”“不用谢,我很高兴你喜欢。”根据句意,在答语的前半句应选择一个表示不用谢的词语。A选项“All the best”为祝酒或送行时的用语,意思是“万事吉利,一路平安”;B选项“It is nothing”,意为“这没什么”,符合上下文要求;C选项“No thanks”,为中国式英语,不合语境;D选项“Very well”,意为“很好”,与文意不符,故答案选B。
【考点】情景对话。 22.【答案】D
【解析】curiosity意为“好奇心”;satisfaction意为“满意”;envy意为“嫉妒”;patience意为“耐心”。 句意:无论什么时候我犯错,老师都耐心地指出来。由语境可知D项正确。
【考点】名词词义辨析。 23.【答案】C
【解析】句意:没有人能40年来做好某件事,如果他不喜欢的话。由语境可知nobody合适。 【考点】代词辨析。 24.【答案】A
【解析】句意:多么可怕的经历呀!至少,你现在是安全的——那是最要紧的。anyway意为“无论如何,至少”,符合语境;besides意为“而且,此外”;otherwise意为“否则”;therefore意为“因此”。
【考点】副词辨析。 25.【答案】B
【解析】句意:只有他为他的粗鲁行为道歉时,我才会再跟他讲话。“only+时间状语从句”放在句首时,句子要部分倒装。when引导的从句用一般现在时表将来,主句应该用将来时。
【考点】倒装。 26.【答案】A
【解析】句意:有少数人被牵涉其中,可能有20人那么少。本句twenty后省略了people,故用few修饰。
英语试卷 第19页(共34页)
第20页(共34页)
英语试卷
【考点】形容词的用法。 27.【答案】C
【解析】find out意为“找出,查明”;wash out意为“刷洗”; wear out意为“用坏,穿破”;set out意为“动身,出发”。句意:妈妈总是抱怨孩子们很快穿破他们的鞋子。根据语境判断,此处用C选项最为合适。
【考点】动词短语辨析。 28.【答案】B
【解析】句意:她说除非生意有所改善,否则她将不得不关闭这家商店。unless意为“除非”,符合语境。
【考点】状语从句中连词的选择。 29.【答案】B
【解析】句意:当我还是孩子时,我想看电视时就可以看。should意为“应该,将会”;could意为“可以,能够”,符合语境;must意为“必须,应该,一定”;need意为“需要,必须”。
【考点】情态动词的用法。 30.【答案】C
【解析】句意:你们无论哪一个打破窗户都必须赔偿。此处指从you这一范围中作出选择,故选C项,表示“无论哪一个”。
【考点】名词性从句。 31.【答案】D
【解析】句意:她给这块地毯在颜色上配上一些非常好看的窗帘。connect意为“连接”;fit意为“(使)适合”;equip意为“装备,配备”;match意为“使相配,使相称”,符合语境。
【考点】动词词义辨析。 32.【答案】A
【解析】句意:动物很明显是比人类更低的一种生命形式。form为可数名词,在此泛指为一种生命形式,故用不定冠词;man用来泛指“人类”时,前常不加冠词。
【考点】冠词。 33.【答案】C
【解析】句意:他写了一封信,在信中,他解释了在这次事故中所发生的事情。定语从句中带了一个宾语从句,先行词在从句中作状语,where相当于in which。
【考点】定语从句。 34.【答案】A
11/17
【解析】句意:如果被要求为他人照看包裹,请立即通知。主句为祈使句,省略了主语you,根据语境可知,you与ask之间为动宾关系,故选A项。
【考点】非谓语动词。 35.【答案】D
【解析】句意:我那天打算事后来看你,但是我不得不打电话取消。根据语境可知,此处指过去本打算做某事,因此用过去进行时表示过去将来,故选D项。
【考点】动词的时态。 第二节 完形填空 36.【答案】D
【解析】由第一句可知Diane Ray非常自私并且被宠坏了,因此父母应该给她一切她想要的东西。 【考点】代词辨析。 37.【答案】B
【解析】该空所在句的句意为“如果她的要求得不到满足,她就会尖叫、踢打以及躺在地上敲打着她的脚后跟。”故选B项,其余三项不合常理。
【考点】动词词义辨析。 38.【答案】C
【解析】该空所在句的意思是:“她的父母总是屈服。”由前文知道她总发脾气,让父母没办法,只好屈服。give in意为“屈服”,符合语境。
【考点】动词短语辨析。 39.【答案】A
【解析】该空所在句的意思是:“那是为什么她穿着昂贵的泳装,独自在沙滩上的原因。”此题关键在于对该空后面的对应词swimsuit的理解。
【考点】名词词义辨析。 40.【答案】C
【解析】该空所在句的句意为:“她耍了一个大脾气让父母买的。”C选项“get”,有说服之意,符合语境。
【考点】动词词义辨析。 41.【答案】B
【解析】该空所在句的句意为:“在发过脾气之后恢复过来。”联系上下文可知,在发过脾气恢复正常之后,父母才能劝说她。
【考点】动词词义辨析。 英语试卷 第23页(共34页)
第24页(共34页)
英语试卷
42.【答案】A
【解析】该空所在句的意思是:“独自去潜水太危险了。”由本段第一句“…why she was alone…”可知答案。
【考点】副词辨析。 43.【答案】D
【解析】该空所在句的句意为“你们只是不想让我玩得高兴。”have fun意为“玩得高兴”,符合语境。【考点】名词的用法及搭配。 44.【答案】B
not…until…意为【解析】该空所在句的句意为:“直到这个人说话,她才知道这个人在那儿。”“直到……才……”,符合语境。
【考点】语境。 45.【答案】C
【解析】那个人说的“你今天不应该来游泳”以及“暴风雨就要来了”是建议,故选C项。 【考点】动词词义辨析。 46.【答案】A
【解析】由前文知道她的性格,可知,她应该是说“你少管闲事”。mind one's own business意为“少管闲事”,符合语境。
【考点】名词词义辨析及搭配。 47.【答案】B
【解析】该空所在句的句意为:“如果你去那儿,你会后悔的。”sorry意为“后悔的”,符合语境。 【考点】形容词词义辨析。 48.【答案】D
【解析】该空所在句的句意为:“她溜下水,开心地潜水。”happily意为“开心地”,符合语境。 【考点】副词词义辨析。 49.【答案】B
【解析】该空所在句的句意为:“白色泡沫开始卷入,并且很难逆着水流游动。”由语境可知swim合适。 【考点】动词词义辨析。 50.【答案】A
【解析】该空所在句的句意为:“海水打在她的脸上,让她难以呼吸。”根据常识可知正确答案是A项。 【考点】形容词词义辨析。 51.【答案】D
13/17
【解析】该空所在句的句意为:“惊慌中,她开始尖叫。”由前后文可知,她遭遇了危险,应该会大声尖叫。
【考点】动词词义辨析。 52.【答案】A
【解析】该空所在句的意思是:“她听到一个镇静的声音。”由前文可知,那个人知道她去游泳了,以及后文可知他准备好了船来救她,以及他说的打算让她得到一个教训,可知那人是有备而来,因此此刻的声音应该是镇静的。
【考点】形容词词义辨析。 53.【答案】B
【解析】有人来相救,应该是松了一口气。relief意为“轻松,宽慰”,符合语境。注意ease意为“轻松,舒适”,不合语境。
【考点】名词词义辨析。 54.【答案】C
【解析】在有暴风雨的日子来到海上,对于彼此来说都是危险的。 【考点】名词词义辨析。 55.【答案】D
【解析】由前文提到的老人划船来救她,故此处应该是把她拖到船的一边。 【考点】名词词义辨析。 第三部分 阅读理解 56.【答案】D
【解析】由语境可知,他们去沼泽地野营应该是接受了杰克的挑战。 【考点】词义猜测。 57.【答案】B
【解析】根据第二、三、四段他们的对话可知,Jack多次警告他们这个故事吓人,但经不住他们的请求还是告诉他们了,可知讲这个故事并不是为了吓他们,而是为了满足他们的好奇心。
58.【答案】D
【解析】由第八段“If I clear more land, I can grow more crops. I'll become wealthier. He's just jealous!”可知他想有更多的土地,种更多的庄稼,变得更富有,还认为老人在嫉妒他。由此可知他不听老人的劝告是因为他想种更多的庄稼。
59.【答案】B
英语试卷 第27页(共34页)
第28页(共34页)
英语试卷
【解析】由最后一段倒数第二句“Some green swamp ivy (常春藤) had covered Tom's face.”可知他晕倒的原因是因为他被常春藤吓到了。
60.【答案】A
【解析】综观全文可知贪婪的Dennis因为其贪婪,结果失去了一切,故A项“贪多必失”,符合语境。 61.【答案】C
【解析】由第一段最后一句“Perhaps the UNO could set up a body of devoted men and women in every country who can speedily distribute aid to victims of floods and earthquakes.”可知作者认为联合国可在每个国家设立一个捐助机构。
62.【答案】C
【解析】由画线句后面的内容“If we follow this wise saying, it would be right to teach people from less developed nations to take care of themselves. For example, a country could share its technology with another.”可知我们要教会欠发达国家的人们照顾他们自己,在画线句子中,作者试图要表达的是教给他们技能是重要的。
63.【答案】A
【解析】由第二段第三句后“For example…”后的内容可知,本段通过举例子来说明“授人以鱼,不如授人以渔”这一观点。
.【答案】D
【解析】由最后一段倒数第二句“Giving direct help by giving materials may be effective in the short run…”可知经济的支持是暂时的。
65.【答案】A
【解析】根据第一段的内容“When international aid is given, steps must be taken to ensure (确保)that the aid reaches the people for whom it is intended. The way to achieve this may not be simple…Here however rises the problem of costs. Also tied with this is time.”可推出国际援助要到达受助人手中不容易,涉及开销以及时间等问题,由此可推断国际援助正面临着困难。
66.【答案】D
【解析】由画线短语所在句前部分“…to experience as far as possible someone else's world from the inside…”可推出画线短语应该是“走进说话者的内心世界”的意思。
67.【答案】A
【解析】由第二段的内容以及第二段第一、二句“Listening well also requires total concentration upon someone else. An essential part of listening well is…”可知此段主要讲述了如何才能听得好。
68.【答案】B
15/17
【解析】由第三段第二句“…what we are usually doing is listening selectively.”可知在交流中我们倾向于有选择地也就是有目的地听。
69.【答案】B
【解析】根据最后一段第一句“…one is being truly listened to is frequently therapeutic(有疗效的).”可知真正被倾听是最有疗效的医治方法。
70.【答案】D
【解析】综观全文,本文主要说明了倾听的好处,故此篇文章应该属于通俗(大众)科普类文章。 71.【答案】C
【解析】由“Every month sees the building of a new hotel somewhere. And every month another rockbound Pacific island is advertised as the ‘last paradise(天堂) on earth’.”可知每个月广告上不停地更换所谓的太平洋上某个岛是“地球上最后的天堂”,由此可推出广告是不可信的,故选C项。
72.【答案】D
【解析】由第三段第一、二句“Those countries with little experience of tourism can suffer most. In recent years, Nepal…”可知尼泊尔的例子是用来说明其受到旅游的负面影响。
73.【答案】B
【解析】由第四段后几句“The onetime farmer is now the servant of some multinational organization; he is no longer his own master. Once it was his back that bore the pain; now it is his smile that is exploited. No doubt he wonders whether he wasn't happier in his village working his own land.”曾经的农民成为了某些组织的仆人,自己不再主宰自己的生活,强颜欢笑来取悦游客谋生。
74.【答案】D
【解析】由最后一段第一句“The way tourism is handled in the next ten years will decide its fate…”可知旅游业的管理决定其未来。
75.【答案】C
【解析】综观全文可知,作者只是客观地介绍了旅游业发展的相关问题。
第二卷
第四部分 写作 第一节 阅读表达
76.【答案】Different views on fishing
77.【答案】Fishing lovers catch fish found in large numbers
英语试卷 第31页(共34页)
第32页(共34页)
英语试卷
78.【答案】boats, vehicles, fishing equipment, bait, boat repairs, accommodation and airfares(列出其中四项即可)
79.【答案】disagree with fishing(are against fishing) 80.【答案】A blood sport 第二节 书面表达 【答案】
In order to encourage the students to take outdoor exercise, our school organized a mountain-climbing on April 10. Hundreds of us took part in it.
It was a nice day. At 8:00 am, we gathered at the foot of Daqing Mountain and set out for the top in high spirits. Al the way we were chatting, singing and laughing, enjoying the fresh air and the beautiful scenery. When some fell behind, others would come and offer help. About 2 hours later, we all reached the top. Bathed in sunshine, we jumped and cheered with joy.
The activity benefited us a lot. Not only did it get us close to nature and give us relaxation from heavy school work, it also promoted the friendship among us. What a wonderful time!
17/17
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- baijiahaobaidu.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-9
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务