您好,欢迎来到百家汽车网。
搜索
您的当前位置:首页英语阅读理解推理判断之文章出处或读者对象题

英语阅读理解推理判断之文章出处或读者对象题

来源:百家汽车网
 英语阅读理解推理判断之文章出处或读者对象题

真题感悟:

(2018·全国Ⅱ,B)

Many of us love July because it’s the month when nature’s berries and stone fruits are in abundance.These colourful and sweet jewels from British Columbia’s fields are little powerhouses of nutritional protection.

Of the common berries,strawberries are highest in vitamin C,although,because of their seeds,raspberries contain a little more protein(蛋白质),iron and zinc (not that fruits have much protein).Blueberries are particularly high in antioxidants(抗氧化物质).The yellow and orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are antioxidants.As for cherries(樱桃),they are so delicious who cares?However,they are rich in vitamin C.

When combined with berries or slices of other fruits,frozen bananas make an excellent base for thick,cooling fruit shakes and low fat “ice cream”.For this purpose,select ripe bananas for freezing as they are much sweeter.Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze.If you like,a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.Frozen bananas will last several weeks,depending on their ripeness and the temperature of the freezer.

If you have a juicer,you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit.Out comes a “soft-serve” creamy dessert,to be eaten right away.This makes a fun activity for a children’s party;they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below.

语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了七月给我们带来的各种水果,并告诉我们它们富含的营养成分和可以制成的美食。 27.From which is the text probably taken? A.A biology textbook. B.A health magazine.

1

C.A research paper. D.A travel brochure. 一、题型解读

几乎所有话题都可能涉及文章出处、文章类别或读者对象题。设问形式常有: (1)This passage would probably/most likely be found in . (2)The passage is probably taken from/out of . (3)Where does the text probably come from? (4)The passage is probably intended for . (5)What type of writing is this passage? 二、解题技巧——内容细节巧判断 1.看内容判出处

(1)文章前面有日期、地点或通讯社名称→newspaper (2)推销介绍新产品→advertisement (3)文章中有click here等网络用语→website (4)旅游胜地方面的介绍→travel guide

(5)时尚、名人或娱乐方面的介绍→magazine/entertainment section (6)科普知识→science report

(7)文化教育性的文章→education section 2.利用内容判断文章类别

(1)旅游景点方面的介绍:travel guide

(2)新产品/新书/新影片/演出介绍:advertisement (3)活动介绍:notice/announcement

(4)文章前面有日期、地点或通讯社名称:news

2

(5)科普知识/研究介绍:science report/study report 3.确定读者对象

先确定文章主题,再根据文章具体细节判断读者对象。

例如:【真题感悟】中第27题,从全文内容看,第一段提到丰收的七月带来的各种水果,说这些水果好比储存营养的小“动力室”;第二段提到山莓等各种水果含有的维生素等营养成分;第三、四段提到利用这些水果制作各种美食。因此可知本文可能摘选自健康类的杂志。故选B项。

限时训练:

A

(2018·湖北黄冈高三上期末)

I look around and can’t recognize where I am.It seems familiar but distant.I see my friends gather by a stage where music is playing and I run over.As I begin running towards them,they become further and further away.I keep calling them,but no one hears me.I start hearing a distant alarm-like sound and I am transported away.I woke up in a daze sitting in my bed.

“Oh,it was only a dream,” I said to myself.I have always had vivid and intense dreams.It feels like I haven’t even slept because I have been living out my dreams during my sleep.

Today,dreaming is being studied even more than ever.Some say that dreams are how your receptors make sense of 1random thoughts while you sleep.Some say that you can’t dream of a face you have never seen before,so everyone you see in your dreams you have at least laid eyes on at one time or another.

Other people think dreams are ways of expressing stress or internal feelings you may be experiencing.A lot of people say that they have dreams about being 2chased.

A common interpretation of the “being chased” dream is that you are feeling threatened.Some dream 3interpretation websites say you should try to 8reflect on what or who is chasing you to get a better idea of what is making you feel this way.

Another dream that is often experienced is flying.This dream has a much more positive interpretation,which is that you are feeling free or have broken out of a bad situation such as a relationship turned sour or a job you hate.

3

Unfortunately,you may forget half of your dream within five minutes of waking up and within 10 minutes,you usually forget 90 percent of it.

Dreamologists,people who devote time to the study and interpretation of dreams,suggest if you want to try to remember and study your dreams you should keep a journal beside your bed and write down what you dreamt as soon as you wake up so you can reflect on it later. 语篇解读 文章从作者描述自己的梦入手,介绍了对梦的思考与解读。 4.Where is the passage probably taken from? A.A news report. C.An ad website.

B.A 5fiction book. D.A science newspaper. B

(2018·广东汕头高三上期末)

“If your dreams don’t scare you,they aren’t big enough.”—Lowell Lundstrum Two years ago,I was a freshman at UC Berkeley.I was only 16 and couldn’t believe I was in college.I told myself that I wanted to travel the world one day,but then it was only a “dream”.Two years later,that dream is coming true.I am 18 years old,going into my third year at Berkeley,and in six days I will be making my first international trip to the UK.Crazy!I can’t believe how fast the time has flown.My “young” age has always been a big factor in doing a lot of things but I have managed to overcome the age 6barrier and I won’t let it stop me from accomplishing my goals in life.You can never be too young to live your life to its fullest.

I’m leaving on July 20th,and will return in January.Most of my time will be spent studying at my exchange university in Manchester,but I plan on visiting all of London,a lot of cities within the UK such as Wales,Oxford,Kent,Cambridge along with as many countries as possible in Europe.Currently on my list is Norway,Sweden,France,Italy and Spain.The list will get longer once I get there,I’m sure! Till then,I’m packing,packing,packing and also saying my goodbyes (one of the hardest things to do).This last week is going to be a very 7emotional week for me but I will use the love of my family and friends to carry me through.I feel like it hasn’t fully sunk in that I won’t be seeing the people I love every day,or that I will be starting over in a strange land.But somewhere deep inside me,I know that everything is going to be okay.I hope to be sharing my experiences along the way through this journal and hope to keep in touch as much as I can.Ahhhh!

4

Can’t believe it’s almost here!

语篇解读 本文是一篇夹叙夹议文,主要讲述了作者即将作为交换生离开伯克利大学到英国学习,作者描述了自己现在的复杂感受。 8.The passage is probably taken from . A.a speech C.a journal

B.a conversation D.a novel

专题强化练

Ⅰ.阅读理解

A

(2018·河北唐山一模)

Amsterdam is a special city.There are many places you should not miss during your visit.Here is our list of the best.

Amsterdam Canal Ring

The city old centre is formed from canal rings,which give you the feeling of space,freedom and peace.Walk through these canal streets or better—take a trip by renting a boat yourself.Another way to explore the Venice of the North is to take a ride on a bicycle.Any way you decide for—enjoy this city.

The National Maritime Museum

The Maritime Museum is an attractive place to visit,especially with children.With many attractions in it,this colourful and enjoyable museum will help you understand the history of the Netherlands—a small nation which was one of the world’s greatest sea powers.

Amsterdam Brown Café

When you enter Amsterdam old café—Brown,at first it will seem too much from the past and too crowded,but the atmosphere is unique.Relax and watch—most of people around will be locals.Feel like one of them—the real Amsterdammers.

Civic Guards Gallery

5

This gallery is filled with old paintings from the Dutch Golden Age.The exhibited canvas may be not always the masterpieces of art,but these group portraits of Amsterdam citizens and their wives are an exquisite(精致的) document of the Dutch civilization and culture centuries ago.

To avoid waiting lines we advise you to buy your tickets in advance online through our Amsterdam attractions and museums tickets webpage.

语篇解读 本文为应用文,文章向我们介绍了阿姆斯特丹的几个景点。 3.Where does the passage probably come from? A.A fiction. C.A travel guide.

B.A textbook. D.A science magazine. B

(2018·百校联盟联考)

Caroline Solomon was on her high school’s swim team.But at times she could not go into the creek(溪流) near her home.It was simply too polluted.“I decided I wanted to do something about it,” she recalls.So she studied environmental science and public policy at Harvard University in Cambridge,Mass.Later,she went to graduate school.Some of her classes could be challenging,though,since she couldn’t hear her teachers.“I’ve been deaf since I was 15 months old,” Solomon notes.

Today she teaches biology at Gallaudet University in Washington,DC.She has no trouble communicating with her students.They,too,are primarily deaf or hard of hearing.That’s why all classes at Gallaudet are taught in American Sign Language.Solomon also has an active life outside the classroom.She especially enjoys hiking,biking and other activities with her family.

Her research takes her to the Anacostia River.“It is very close to Gallaudet,and I easily bring my students there,” she says.Water running through local forests and marshes drains into this river.So does water running off urban streets,golf courses and industrial sites.“The river’s watershed(集水区)kind of concentrates all the things that happen when humans mess with the natural landscape,” she explains.Not surprisingly,this river has developed a reputation for being quite polluted.

Solomon has been focusing on how pollutants affect tiny organisms that form the base of the river’s food web.“I am now looking at the bacteria population,” she says,“to see what types

6

there are.”

Solomon wants to see more students who are deaf or have other disabilities make a difference in environmental science and other fields.As she often says,“If I can do it,you can do it.” 语篇解读 本文主要介绍了一个有听力障碍的女孩卡罗琳·所罗门,她是学校游泳队的队员,但是她家附近的溪流因污染严重而不能游泳。受到这个场景的触动,她决定研究环保问题,并呼吁更多的残疾人保护环境。 7.In which column can you find this passage? A.Environment. B.Education.C.Entertainment.

参: 答案 B

解析 文章出处题。从全文内容看,第一段提到丰收的七月带来的各种水果,说这些水果好比储存营养的小“动力室”;第二段提到山莓等各种水果含有的维生素等营养成分;第三、四段提到利用这些水果制作各种美食。因此可知本文可能摘选自健康类的杂志。故选B项。 答案 D

解析 文章出处题。通读全文可知,文章属于科普知识类,作者从描述自己的梦入手,介绍了对梦的思考与解读。故文章可能来自于科学报纸。故选D。 答案 C

解析 文章出处题。阅读全文可知,本文主要讲述了作者即将到国外去读书前的复杂的感受,由此可以推测出,文章可能来源于日志。故选C。 答案 C

解析 文章出处题。根据第一段“Amsterdam is a special city.There are many places you should not miss during your visit.Here is our list of the best.”可知,本文很可能来自一本旅游指南。故选C。 答案 A

解析 文章出处题。根据文章大意可知,文章讲述了一个残疾的女孩因青少年时期的经历,下定决心保护环境的事情,所以这篇文章有可能来源于与“环境”有关的栏目。故选A。

7

D.Culture.

8

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- baijiahaobaidu.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务