2020年四川省成都市锦江区七中育才学校八年级(下)
期中英语试卷
1. ---Jack, could you repair _______ broken wheel of my bike for me?
---Sure.( )
A. a B. an C. the
2. --- I have a nosebleed.
--- Why don't you______?( )
A. take you temperature C. put a bandage on it
B. press the sides of your nose
3. If parents do and plan everything for kids, they won't be_______ when they grow up.
( )
A. independent B. nervous C. stressed
4. --- Could I keep the book for two more weeks?
--- _______. Everyone needs to give books back on time.( )
A. Sorry, you can't B. No, you couldn't C. Yes, sure
5. The news reported that________19 firefighters died because of the wild fire in the forest
in Liangshan, Sichuan Province. Many people were shocked and very sad about it. ( )
A. typically B. recently C. silently
6. Without __________, human beings can't create anything new to change the world.
( )
A. imagination B. independence C. satisfaction
7. Teenagers should share chores at home _______ they can understand the idea of fairness.
( )
A. since B. so that C. as soon as
8. --- Grace, I didn't see you at the beginning of the party. Where were you?
--- Sorry! I ________ a speech alone in the library.( )
A. prepared B. will prepare C. was preparing
9. --- What do you think of ________ food at the food bank yesterday?
--- I got a strong feeling of satisfaction when helping others.( )
A. giving away B. giving out
第1页,共27页
C. running out of
10. You are not supposed to enter the teachers' office _____.
A. unless you are allowed to C. when you are asked to come in
11. A: My parents got into a fight last night.
B: For what?
B. if you want to ask questions
A:( 1) ______ . It was just because my father wanted to watch sports show, but my mother liked to watch TV play. (2) ______
B: Oh, I don't think parents can be like this. (3) ______ A: That's right. (4) ______
B: You can find proper time and talk to them about your feelings about it. A: That's a good idea. (5) ______ B: Not at all.
A. Thanks for your advice. B. In fact, it was not a big deal. C. What do you think I should do? D. It can give children much pressure.
E. They always have disagreements when watching TV.
A man was working on my farmhouse. After a long day of work, his old truck(货车) had broken down. As I drove him home, he sat in (1) ______ , feeling sad. He invited me to meet his family (2) ______ we got to his house. As we walked to the front door, he stopped at a small tree and touched the branches (树枝) with both hands. As he opened the door, he had a surprising(3) ______ . He smiled and hugged his two small children and gave his wife a kiss.
Later, he walked me to my car. When we passed the tree, I asked him (4) ______ he touched the tree. \"Oh, that's my trouble tree,\" he said, \"I know I always have troubles on the job, but those troubles don't belong (属于) in the house with my wife and the children. So, I (5) ______ them up on the tree every night when I come home. Then, in the morning, I pick them up again.
\"Funny thing is,\" he smiled, \"when I come out in the morning to get those problems, there aren't nearly as many as I remember hanging up the night before.\" 12. A. surprise
B. excitement C. silence
第2页,共27页
13. A. when 14. A. shout 15. A. where 16. A. give
B. while B. feeling B. why B. wake
C. although
C. change
C. how C. hang
A group of boys played around a tree. \"What a tall tree!\" they said to each other. \"It would be (1) ______ to climb to the top!\"
The group of boys then decided to play a game to see who could climb to the top of the tree first. Their (2) ______ were sitting not far away, looking on at their children as they played. One of the climbers was an 8-year-old boy named David. He was the shortest child in the group (3) ______ thought he would win the competition.
Then the game started. All of the boys tried their best to climb (4) ______ they could. Although they all made it halfway up the tree (5) ______ David did, he reached the top of the tree fastest in the end.
His mother was (6) ______ to see this. She asked him, \"David, how did you make it to reach the top of the tree so quickly?\"
\"It was easy\", David said. \"The other children kept (7) ______ as they climbed. When they realized how high they were, they got scared and (8) ______ falling down (9) ______ , I looked only up. When I saw how close I was, I kept going higher and higher (10) ______ I reached the top.\"
It is true in life that if we just keep going forward without looking back, we are more likely to make our dream come true. 17. A. boring
B. exciting B. teachers B. Everybody
C. strange C. classmates C. Someone
18. A. mothers 19. A. Nobody 20. A. as carefully as 21. A. when 22. A. sleepy
B. as high as
C. after
C. as long as
B. before B. nervous
C. happy
23. A. looking down B. looking for C. looking up C. were afraid of
24. A. were interested in 25. A. Unluckily 26. A. until
B. were angry with
B. Secondly B. as soon as
C. However C. every time
第3页,共27页
27. In recent years, the Earth has been getting warmer. Possibly this is natural, but probably
we are causing it, people drive a lot of cars. This puts carbon dioxide (二氧化碳) into the air and helps to make the planet warmer. When we hear this news, we may smile. No one likes long, cold, winters, but, unluckily, there are many bad points about a warmer Earth.
First, the ice at the Poles (两极) melts and becomes water. The result is that the sea level (海平面) becomes higher. Cities on the coast (海岸) will be in danger from the sea. Will Tokyo, Bangkok, Hong Kong and Shanghai become like parts of Holland, lower than the sea?
Possibly we will have to build walls to keep the water out. Typhoons will become (台风)even more dangerous.
Sadly, the second point is that storms will become bigger. Super typhoons will first appear in the Pacific and do great damage (损害) to East Asia. The same will happen to the Eastern United States. As the weather changes, some places that now have rain will become dry. The farmers will not be able to grow plants. Maybe some dry places will become wet--- we don't know, but we will soon find out, and the change will cause many problems. There might be fights because of it.
The sea level will become higher because of the melting water from the Poles. ______ Shanghai will possibly build walls to stop the typhoons from coming in. ______ The farmers will not be able to grow plants because of super typhoons. ______
According to the passage, the weather change may cause big trouble for humans. ______ This passage mainly tells us how the Earth gets warmer. ______
O
Saturday Kids' ClubKids' club starts at 10:30 am with creative activities followed by a film at 11:00 am. For 3-13 year olds.
Saturday June 20 MEET THE ROBINSONS 102 mins Saturday June 27 TREASURE PLANET 95 mins Saturday July 18 TWO BROTHERS 104 mins Saturday July 25 MR BEAN'S HOLIDAY mins 第4页,共27页
NOTE TO PARENTS: Parents may leave children over 8 alone in the theater, but should know that the theater is not providing any official child care.
We do, however, provide as safe an environments possible for younger children. People over 18 should not go to the theater unless they are going with a child. If you leave your children in the theater, please be there on time to collect them at the end of the film. 28. Kids can join in the creative activities in Kids' Club for ______ .
A. 102 minutes B. 30 minutes C. minutes
29. If 6-year-old Tom wants to watch a movie about brothers, he can come the club on
______ .
A. June 20 B. June 27 C. July 18
30. If Julie, 19, wants to go to the theater, she needs to ______ .
A. go with her parents C. take her 2-year-old brother
B. go with her friends
31. What can parents do in the theater? ______
A. They can leave their 10-year-old children alone there. B. They need to pay to leave their children in the care center. C. They should leave their children alone at the end of the film.
32. We might find the poster ______ .
A. in a hospital B. in a post office C. near a theater
P
You may know the saying: \"An apple a day keeps the doctor away\". A recent study by the Chinese University of Hong Kong has found another saying: An apple a day keeps old age away.
The study used fruit flies (果蝇) as they share many genes with humans. Scientists ,(基因)gave food to two groups of fruit flies.
Both groups got the same fruit, what's more, the second group also got apples, but the first did not. The results showed that most flies that ate apples could live 55 days longer than the flies that didn't eat apples. The study also found that apple-eating flies were more able to walk, climb and move about as they became old. The Journal of Agricultural and Food Chemistry reports. The scientists believe that the antioxidants (抗氧化剂) found in apples are good for health. In another experiment (实验), scientists studied what thousands of women ate. They found that those women who often ate apples were 20 percent less likely to have a heart problem.
第5页,共27页
Scientists have recently found the apple's genetic code (基因序列). This allows scientists to make new kinds of fruit that are healthier. Scientists are already using this information to grow apples with added antioxidants. Antioxidants help to keep eyes and joints (关节) healthy and protect against heart problems and other illnesses.
Apples that help people get thinner may be in supermarkets in just four or five years. They are said to be \"extra healthy\" apples that can stop people from being fat. 33. Fruit flies were used in the study because ______ .
A. they love to eat apples
B. their genes are similar to humans C. they are easy to catch
34. From the study, the scientists found that ______ .
A. flies that didn't eat apples couldn't live 55 days
B. apple-eating flies still have the abilities of moving easily when they get old C. the antioxidants found in apples are useless.
35. From the article, wear infer (推断) that ______ .
A. apples' genetic code is similar to other fruits' B. people who eat apples will never get a heart problem C. scientists are studying a new kind of apples
36. The underlined word \"likely\" may mean ______ .
A. necessary B. possible C. important
37. You might find this passage in ______ .
A. a scientist magazine C. a geography magazine
B. a guidebook
38. Jack said sorry because he broke his n ______ window when playing soccer.
39. Disabled people should get f ______ treatments as the normal people in their daily life. 40. China p ______ many countries like Italy, Serbia, Russia with a lot of medicine and masks
(口罩) to help them get out of trouble last month.
41. Mary is used to l ______ in bed when reading. It's really bad for her eyes. 42. The old man s ______ fell down on the street because of the heart problem. 43. A: Hi, John.
B: Hello, Linda. Long time no see. Thanks to the people who fight against virus (病毒), we can (1) ______ to school after almost three months.
第6页,共27页
A: You are right. Thousands of doctors and nurses worked in danger every day. They(2) ______ their life to save sick people. Hundreds of workers were busy building hospitals day and night. A lot of volunteers helped people in need. With their help, the (3) ______ in China becomes better. Everything is back to normal.
B: Yes. But looking back to the time when I stayed at home, I can't (4) ______ how I spent two months, never going outside. It was difficult and boring.
A: No one likes such a lifestyle. But whether we can beat the virus (5) ______ of not only medical workers but also common people like you and me. (6) ______ has to realize the importance of staying inside. We can win only if all of us work as one. B: But I really felt bored and (7) ______ . Nobody talked with me. A: You mean you lived alone?
B: No. I lived with my parents. But I talked to (8) ______ of them. As soon as I sat in front of TV, they asked me to study. As long as I used the phone, they said \"Don't play games!
Study\" now!\" They (9) ______ me hard. I didn't have any free time. The only communication we had was to fight. Although we lived together, the bad relation kept us (10) ______ .
A: Why don't you write about your feelings to your parents? Your parents love you. So do you. I think things will be better if you do better and understand your parents better. B: Thank you for your advice.
44. although bad choose comfortable complete develop good minute similar them what while
We might love to tell others about our unusual experience. For example, we climbed Mount Everest, tasted some rare food or met a famous person on the street. But (罕见的)a new study show that if we share these unusual experiences with others, it may bring something (1) ______ and not be welcomed.
We all like unusual experiences, and always can't wait to share them with our friends. Some people even mistakenly thought that having an unusual experience would make them the stars of the conversation. But they were (2) ______ wrong, because to be unusual means to be different from other people. If you do not share ______ with the (3)people around you, they will not welcome you in the conversation. What's more, conversations always seem (4) ______ well on more common topics.
第7页,共27页
To find out, the scientist Cooney and his group members had 68 people come to the lab (实验) in groups of four. In each group, one person was asked to watch a popular video of a street magician performing for some people, ______ the other three people were (5)asked watched a common cartoon video. After watching the videos, the people sat around a table and had a five (6) ______ free conversation. After the group discussion, the people who watched the magician's performance felt (7) ______ than whose who watched the cartoon video, because they felt the (8) ______ of their group discussion. They didn't have the same topic as others in the group.
The result shows that we should give more thoughts in (9) ______ what to talk about with others. If an experience turns you into someone who has nothing in common with others, (10) ______ experience it is, it won't make you happy.
Please don't go to Wuhan unless it's really necessary,\" Zhong Nanshan, a famous respiratory (呼吸科)expert, said to people when COVID-19 hit Wuhan. (1) ______
Many Chinese know Zhong as the hero who beat SARS in 2003. (2) ______ He has given Chinese people confidence(信心) in beating the virus.
Zhong grew up in a family of doctors. (3) ______ . In 2003, when SARS hit China, he volunteered to treat sick people and asked other doctors to send their most serious cases (病例) to him. After months of hard work, China accepted his treatment plan for SARS and then the whole world, which saved thousands of lives.
Seventeen years later, Zhong is once again guiding an expert team to deal with the novel coronavirus. (4) ______ On Jan 18, he took a high-speed train from Guangzhou to Wuhan. Two days later, he became the first expert to tell the people that the virus can be spread(传播) between humans. On Jan 29, he and his team spent over four hours online checking five sick persons who were in serious condition. The next day, he chose a treatment plan for those patients. (5) ______
As People's Daily wrote, the 84-year-old Zhong Nanshan shows his professionalism (专业性)and duty as a doctor.\"
A. His goal has always been to save as many lives as possible.
B. Facing the spread of COVlD-19, everyone is afraid of the deadly illness.
C. But Zhong, 84, rushed (匆忙) on an overnight train to Wuhan to fight the illness. D. People share his photos and words online, saying they \"trust every word of Zhong\".
第8页,共27页
E. Although this new virus is known to be more dangerous to old people, Zhong worries little about his own safety.
F. Under his guidance (指导), his team developed a rapid test kit (快速检测试剂盒) for the disease that can show results within 15 minutes. 45. A. A
E
B. B C. C D. D E.
F. F
46. A. A
E
B. B C. C D. D E.
F. F
47. A. A
E
B. B C. C D. D E.
F. F
48. A. A
E
B. B C. C D. D E.
F. F
49. A. A
E
B. B C. C D. D E.
F. F
50. Chinese people are very generous (大方的) about the education on their children. Some
parents spend a lot and send their children to the best schools or even abroad to England, the United States or Australia. Many also want their children to take interest classes where they will either learn something like guitar, or other classes where the teachers will train them for better grades. Why do parents do this? These two kinds of classes will give them a head start in life. The Chinese believe that the more expensive the education is, the better their children will be. So parents hardly say no when they have to spend money on education. Even poor
couples will buy a computer for their son or daughter.
However, what most parents don't see is that the best education their children can get is usually very cheap. Parents can see the importance of learning skills. Their children will usually be on good education in some areas while poor in others. What most parents never realize, is that today's children often don't feel confident (有信心的).
The problem is that parents are only educating their children on how to take tests and how to get high grades. They are not teaching them the most important skills. Children need to be confident, hard-working, happy and clever. Parents can realize this by teaching their children practical skills like cooking, washing and doing other housework.
Teaching a child to cook will improve many skills that he will need later in life. It's a must
第9页,共27页
for children to take care of themselves. Cooking needs patience(耐心) and time. It is an enjoyable but difficult experience. A good cook always tries to improve his cooking, so he will learn to work hard and finish his job well. The result, a well-cooked dinner, will give him much satisfaction and a lot of self-confidence.
An old machine, such as a broken radio or TV set that you give your child as a toy may make him interested. If he spends hours looking at it, and trying to repair it, your child might become an engineer when he grows up. These activities are not only teaching a child to read a book, but also to think, to use his mind. This is much more important.
How to teach children Education spending --Parents (1) ______ how much they will spend on their children's education. They expect their children to have education in the best school or even study abroad. Kinds of classes The common facts --Children need to have interest classes, like guitar classes. --Parents always ask their children to have some training classes. --Parents think these two kinds of classes can let their children have a head start in life. They put so much into children's grades (2) ______ children's other practical skills. --The best education is not (3) ______ the money that The writer's opinions parents spend. --Feelings, such as being confident, should be as important as learning skills. The writer's advice --Parents should teach children some practical skills to develop their (4) ______ The (5) ______ --To make the children hard- working and confident. of the activities --To teach the children to think and use their minds. 第10页,共27页
51. 请根据以下提示写一篇短文来记录这段难忘的成长,并谈谈你的感受。短文需包括
以下内容:
◆当你听到新冠肺炎爆发的消息时,你在干什么?
◆你对新冠肺炎症状有哪些了解?在日常生活中有哪些预防措施?(各两点) ◆宅家期间,你帮助过父母做了哪些家务或者学会了哪些生活技能?(两点) ◆你认为网课学习有哪些弊端?(两点)
注意:(1)时态的正确运用。(2)字数: 100 左右。(3)有恰当的开头、结尾和过渡。
提示词: the outbreak of COVID-19 新冠肺炎的爆发 be infected with COVID-19 被感染新冠肺炎
第11页,共27页
答案和解析
1.【答案】C
【知识点】定冠词
【解析】根据空格后面的of my bike可知,wheel此处表示特指,the broken wheel指自行车上的坏轮子。 故选:C。
---杰克,你能帮我修我自行车的坏轮子吗? ---当然可以。
本题考查冠词的用法,要求学生平时注意积累冠词的各种用法,做题时结合语境进行分析排除,最终得出正确答案。
2.【答案】B
【知识点】固定短语
【解析】take you temperature 量体温;press the sides of your nose 按压鼻子两侧;put a bandage on it 用绷带包扎一下。第一句描述的问题是流鼻血了,处理措施应该是按压鼻子两侧。 故选:B。 --我流鼻血了。
--你为什么不捏一下鼻子的两侧呢?
区别选项中短语的含义,结合具体语境选择正确答案。
3.【答案】A
【知识点】形容词词义辨析
【解析】independent的;nervous紧张的;stressed紧张的;感到有压力的。根据\"如果父母为孩子安排一切\"可知\"他们长大后就不能了\"。 故选:A。
如果父母为孩子安排一切,他们长大后就不能了。 了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
4.【答案】A
【知识点】问答/审问
第12页,共27页
Sorry, you can't对不起, No, you couldn't不,Yes, sure是的,【解析】你不能;你不能; Could I keep the book for two more weeks?译为:当然。我可以再借这本书两个星期吗?\"可知答语为\"你不能\",No, you 根据答语\"每个人都需要按时归还书籍。选项B应表达为:can't。 故选:A。
---我可以再借这本书两个星期吗?
---对不起,你不能。每个人都需要按时归还书籍。
考查情境对话,要根据所表达的内容,用正确的单词和短语、恰当的句型和准确的时态。
5.【答案】B
【知识点】副词辨析
【解析】A.典型地,具有代表性地;B.最近,近来;C.寂静地。根据题干,副词recently用来修饰整个句子,表示时间发生的时间,B项符合题意。
故选:B。
据新闻报道,最近有19名消防员死于四川凉山森林火灾。很多人对此感到非常震惊与悲伤。
掌握各选项词义,结合语境,选出最佳答案。
6.【答案】A
【知识点】名词辨析
【解析】imagination想象力;independence性;satisfaction满足。根据\"人类就不能创造任何新的东西来改变世界\"可知选择\"想象力\"。 故选:A。
没有想象力,人类就不能创造任何新的东西来改变世界。 了解各选项的含义及用法,根据语境选择合适的选项。
7.【答案】B
【知识点】从属连词辨析
【解析】since自从、因为;so that这样、以便;as soon as一......就......。根据Teenagers should share chores at home...they can understand the idea of fairness\"青少年应该在家里分担家务,......他们才能理解公平的理念\"可知,应该是\"这样\"。用so that引导目的状语从
第13页,共27页
句。 故选:B。
青少年应该在家里分担家务,这样他们才能理解公平的理念。
连词可以表并列、承接、转折、因果、选择、假设、比较、让步等关系,要结合语境,选择合适连词用法。
8.【答案】C
【知识点】时态
【解析】题干关键信息是didn't see及Where were you,表明询问的是过去的事情,即:在过去派对开始时,在做什么?根据答语语境,设空处表\"过去时(派对开始时)正在准备演讲\",因此应用过去进行时态,即was preparing符合语境。 故选:C。
-Grace,派对一开始我没看到你。你在哪里? -对不起!我一个人在图书馆准备演讲。
解答此题的关键,根据语境和题干关键信息词,来判断和选用合适的时态。
9.【答案】B
【知识点】固定短语
【解析】give away 赠送,泄露;give out 分发,发出;run out of 用完,用光。give away 是把自己的东西送给别人,give out 是指把东西分给一群人中的各个人。根据后后面的at the food bank,可知是把食物分发给一群人,应该用give out。 故选:B。
--你对昨天在食品救济中心发放食物有什么想法? --我在帮助别人的时候得到了一种强烈的满足感。 掌握短语的含义,结合具体语意选择正确答案。
10.【答案】A
【知识点】复合句
【解析】句意:除非你被允许,否则你不得进入教师的办公室。unless you are allowed to\"除非你被允许\"; if you want to ask questions\"如果你想问问题\";when you are asked to come in\" 当你被要求进来的时候\"。由题干\"除非你被允许,否则你不得进入教师的办公\"可知,室。空格是\"除非你被允许\",用unless you are allowed to,因此答案应是unless you
第14页,共27页
are allowed to.故选A。
11.【答案】【小题1】B
【小题2】E 【小题3】D 【小题4】C 【小题5】A
【知识点】英文要点 【解析】细节推理题
1. B. 从后面的句子来看,他们两个人吵架是为了看电视,所以也不是什么大事。所给选项中只有B. In fact,it was not a big deal. (其实没什么大不了的。)合适。故选B。 2. E. 前面说爸爸喜欢看体育节目,妈妈喜欢看电视剧,自然是兴趣不同了。那么就可以推出他们在看电视的时候争吵。所给选项找那个只有E. They always have disagreements when watching TV.与此有关。故选E。
3. D. B也认为父母经常吵架是不对的,那么后面就要谈论这样做的后果。只有D选项It can give children much pressure.(那只会给孩子们更多的压力。)合适。故选D。 4. C. 从答语You can find proper time and talk to them about your feelings about it.可以看出,是在谈论如何去做,所以这里应该问去做。所给选项只有C. What do you think I should do?合适。故选C。
5. A. 前面人家给你提出了建议,你自然要谢谢了。只有A选项 Thanks for your advice.合适。故选A。
A:我父母昨晚打了一架。 B:为了什么?
A:其实没什么大不了的。只是因为我爸爸想看体育节目,但我妈妈喜欢看电视剧。 他们经常在看电视的时候意见不一致。
B:哦,我认为父母不应该这样。那只会给孩子们更多的压力。 A:没错。你觉得我该怎么做?
B: 你可以找个合适的时间和他们谈谈你对他们吵架的感受。 A: 好主意。多谢你的建议。 B: 没什么。
补全对话类题目主要考查学生的语言运用能力及日常交际能力,做题时要根据上下文语
第15页,共27页
境来确定答案范围,再结合备选项来确定最终答案。
12.【答案】
【小题1】C 【小题2】A 【小题3】C 【小题4】B 【小题5】C
【知识点】记叙文
【解析】(1)C .考查名词。surprise惊讶;excitement兴奋;silence沉默;根据\"After a long day of work,his old truck had broken down\"可知,那个人非常沮丧,所以会保持沉默、一言不发,所以选silence,in silence意为\"保持沉默\"。故答案为C。 (2)A.考查连词。when当...的时候;while当...的时候;although尽管;根据
\"He invited me to meet his family.\"可知,下一句应该是\"当我们到达的时候\",所以选when符合语境。故答案为A。
(3)C.考查名词。shout大喊;feeling感受;change改变;前面讲他意为车子坏了一言不发,下文是\"他笑着拥抱了两个年幼的孩子,吻了吻妻子。\"所以前后之间表明他变化很大,所以选change。故答案为C。
B.考查疑问词。where哪里;why为什么;how怎么样;(4)根据下文表述\"that's my trouble tree\"可知,他应该是摸了那棵树,所以选touch符合语境。故答案为B。
(5)C.考查动词。give给;wake醒来;hang悬挂;分析句意\"早上,我去把它们去下来\"可知,晚上他会把它们\"挂\"在树上,所以选hang符合语境。故答案为C。 本文是一篇记叙文。主要讲述了一个关于如何对待工作和家庭的故事。在作者农舍工作的一名工人,经过了一天漫长的工作后,又遇到了车辆出故障,本来心情很沮丧。但是当他回到家见到家人时,他完全改变了,他认为工作中遇到的麻烦不属于自己的家人,他把它们挂在了门外的树上,第二天再去处理。
本文是一篇完形填空,要求学生快速阅读文章,弄清大意,然后分析选项的意思,再结合语境进行选择,最终得出正确答案。
17.【答案】
【小题1】B 【小题2】A 【小题3】A 【小题4】B 【小题5】B 【小题6】C 【小题7】A 【小题8】C 【小题9】C 【小题10】A
【知识点】记叙文
第16页,共27页
【解析】(1)B.考查形容词。boring无聊的;exciting激动的;strange奇怪的;根据\"What a tall tree!\" they said to each other可知,他们认为爬上树顶是很令人兴奋的事情。故选B。
(2)A.考查名词。mother母亲;teacher老师;classmate同学;根据His mother was,可知妈妈们看着她们的孩子。故选A。
(3)A.考查不定代词。nobody没人;everybody每个人;someone有人;根据He was the shortest child in the group可知,他是小组里最矮的孩子,所以没人认为他会赢。故选A。
(4)B.考查短语。as carefully as一样仔细地;as high as一样高;as long as一样长;根据
The group of boys then decided to play a game to see who could climb to the top of the tree first可知,他们要比赛看看谁爬的尽可能的高,所以选as high as符合题意。故选B。 B.考查连词。when当...的时候;before在...以前;after在...以后;(5)结合前面的although可知,其他孩子之前比这个最矮的孩子快,所以选before,意为\"在...前面\" 符合语境。故选B。
(6)C.考查形容词。sleepy困的;nervous紧张的;happy开心的;看到儿子最先到顶,妈妈自然开心,所以选happy。故选C。
(7)A.考查动词短语。look down向下看;look for寻找;look up查询;根据
When they realized how high they were当他们意识到自己有多高时,可知,他们是边爬边向下看,所以选looked down。故选A。
(8)C.考查固定短语。were interested in感兴趣的;were angry with生气的;were afraid of害怕的;根据When they realized how high they were, they got scared可知,他们应该是害怕了,所以选were afraid of符合语境。故选C。
(9)C.考查副词。unluckily不幸的是;secondly第二;however然而;根据孩子跟妈妈的对话可知,其他孩子边爬树边向下看,而这个孩子做法不同,前后句之间构成语义上的转折,所以选however。故选C。
(10)A.考查连词。until直到;as soon as一...就;every time每当;根据I
kept going higher and higher,____I reached the top可知,句意应该是\"我越爬越高,直到爬到了树顶\"符合语境。故选A。
本文讲述一群孩子爬树的故事。说明首先在选定目标的过程中,要一直向前,不要回头,就能实现目标。
考查完形填空,同时考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先跳过空格通读全文掌握
第17页,共27页
其大意。然后一一作答,最后通读一遍检查验证答案。
27.【答案】【小题1】A
【小题2】B 【小题3】B 【小题4】A 【小题5】B
【知识点】推理判断 【解析】细节判断题。
(1)A.根据\"First, the ice at the Poles (两
极) melts and becomes water. The result is that the sea level (海平面) becomes higher. 首先,两极的冰融化变成水。结果是海平面变得更高。\"可知由于来自极地的融水,海平面将会升高。故答案为A。 (2)B.根据
\" Will Tokyo, Bangkok, Hong Kong and Shanghai become like parts of Holland, lower than the sea? Possibly we will have to build walls to keep the water out. 东京、曼谷、和上海会成为荷兰的一部分,低于海洋吗?可能我们得筑墙挡水。\"可知上海可能会建墙来阻止台风侵袭是错误的,不是防台风的。故答案为B。 (3)B.根据
\"As the weather changes, some places that now have rain will become dry. The farmers will not be able to grow plants. 随着天气的变化,一些现在有雨的地方会变得干燥。农民将不能种植植物。\"可知由于超级台风的影响,农民们将无法种植作物是错误的,不是因为超级台风。故答案为B。 (4)A.根据
\"Maybe some dry places will become wet--- we don't know, but we will soon find out, and the change will cause many problems. There might be fights because of it.也许有些干燥的地方会变湿--我们不知道,但我们很快就会发现,这种变化会引起很多问题。可能会因此而争斗。\"可知根据文章,天气的变化可能会给人类带来很大的麻烦。故答案为A。 (5)B.根据
\"No one likes long, cold, winters, but, unluckily, there are many bad points about a warmer Earth.没有人喜欢漫长、寒冷的冬天,但不幸的是,地球变暖有许多不利之处。\"可知这
第18页,共27页
篇文章主要告诉我们地球是如何变暖的是错误的,短文主要讲地球变暖带来的不利影响。故答案为B。
短文主要讲地球变暖带来的不利影响。
做好简单推理判断题。以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。
28.【答案】
【小题1】B 【小题2】C 【小题3】C 【小题4】A 【小题5】C
【知识点】广告
【解析】(1)B.细节推理题。根据Kids' club starts at 10:
30 am with creative activities followed by a film at 11:00 am.儿童俱乐部十点以创意活动 为开始,随后在十一点播放一部电影,因此推断创意活动的时间为半个小时。故选B。(2)C.细节理解题。根据Saturday July 18,TWO BROTHERS可知《两兄弟》在星期六,7月18日放映,因此可知想看有关兄弟的电影可以在7月18日,故选C。 (3)C.细节理解题。根据
People over 18 should not go to the theater unless they are going with a child.可知18岁以上不应该去剧院除非带一个小孩,可知19岁的茱莉亚可以带着两岁的弟弟一起去,故选C。
(4)A.细节理解题。根据Parents may leave children over 8 alone in the theater可知父母可以把8岁以上的孩子单独留在剧院,故选A。 (5)C.文章来源题。根据Kids' club starts at 10:
30 am with creative activities followed by a film at 11:00 am. 儿童俱乐部十点以创意活动为开始,随后在十一点播放一部电影,据此判断这篇文章可能会在看电影的剧院门口看到,故选C。
本文主要是星期六儿童俱乐部的广告。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
33.【答案】
【小题1】B 【小题2】B 【小题3】C 【小题4】B 【小题5】A
第19页,共27页
【知识点】科普知识与现代技术
【解析】(1)B.细节理解题。根据第二段中\" The study involved fruit flies, as they share many genes (基因) with humans. 这项研究涉及果蝇,因为它们与人类有许多相同的基因。\"可知,研究中使用果蝇是因为它们与人类有相似的基因,故选B。
(2)B.细节理解题。根据第三段中The study also found that apple-eating flies were more able to walk, climb and move about as they became old. 研究还发现,吃苹果的苍蝇在变老后更能走路、爬山和走动。可知吃苹果的苍蝇年老时仍然有很容易移动的能力,故选B。 (3)C.推理判断题。根据倒数第二段中\" Scientists have recently discovered the apple's genetic code (基因序列). This allows scientists to make new kinds of fruit that are healthier. 科学家最近发现了苹果的遗传密码。这使得科学家能够制造出更健康的新水果。\"可知,从这个故事,我们可以推断科学家们正在研究一种新型的苹果,故选C。
B.(4)词义猜测题。根据They found that those women who often ate apples were 20 percent less likely to have a heart problem.在另一项实验中,研究人员研究了数千名女性的饮食。\"possible可能性,他们发现那些经常吃苹果的女性患心脏病的几率降低了20%。故选B。 (5)A.文章出处题。根据第一段中\"You may know the saying : An apple a day keeps the doctor away. A recent study by the Chinese University of Hong Kong has discovered another saying : An apple a day keeps old age away. 你可能知道一句谚语:一天一苹果,医生远离你。中国大学最近的一项研究发现另一句话:一天一个苹果,年老不在。\"可知,你可以在一篇科学杂志上找到这篇文章,故选A。
文章主要讲了中国大学最近的一项研究涉及果蝇,因为它们与人类有许多相同的基因。
做阅读理解时,要仔细阅读理解文章内容,完成题目时注意在文章中找到相对应的描述的句子,仔细确认信息完成题目。
38.【答案】eighbor's
【知识点】必备词汇
【解析】根据he broke his...window when playing soccer\"他踢足球时打碎了......窗户\"及首字母提示可知,应该是\"邻居的\",修饰名词window用neighbor的所有格neighbor's。 故答案为:neighbor's。
第20页,共27页
杰克说对不起,因为他踢足球时打碎了邻居的窗户。
首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
39.【答案】air
【知识点】必备词汇
【解析】根据as the normal people in their daily life\"在日常生活中像正常人一样\"及首字母提示可知,残疾人应该得到\"公平的\"待遇。修饰名词用形容词fair。 故答案为:fair。
残疾人在日常生活中应该像正常人一样得到公平的待遇。
首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
40.【答案】rovided
【知识点】必备词汇
【解析】根据首字母提示可知,provide sb with sth\"向某人提供某物\"固定搭配。由last month\"上个月\"可知,一般过去时态,谓语动词用provide的过去式provided。 故答案为:provided。
上个月,中国向意大利、塞尔维亚、俄罗斯等许多国家提供了大量药品和口罩,帮助他们摆脱困境。
首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
41.【答案】ying
【知识点】必备词汇
【解析】be used to doing sth\"习惯于做某事\"固定搭配。根据It's really bad for her eyes\"这对她的眼睛很不好\"及首字母提示可知,应该\"躺\"在床上读书。填lie的动名词lying。 故答案为:lying。
玛丽读书时习惯躺在床上。这对她的眼睛很不好。
首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
第21页,共27页
42.【答案】uddenly
【知识点】副词修饰动词、必备词汇
【解析】句意:老人因为心脏病突然摔倒在街上。根据fell down on the street because of the heart problem\"摔倒在街上因为心脏病\"及首字母提示可知,应该是\"突然\",修饰动词用副词suddenly。故填 suddenly。
43.【答案】【小题1】return
【小题2】used 【小题3】situation 【小题4】imagine 【小题5】depends 【小题6】Everyone 【小题7】lonely 【小题8】neither 【小题9】pushed 【小题10】apart
【知识点】英文要点
【解析】(1)return. 句意:多亏了抗击病毒的人们,我们可以在近三个月后重返校园。return to\"回到\",故填return。
(2)used. 句意:他们用自己的生命去拯救病人。注意用一般过去时,故填used。 (3)situation. 句意:在他们的帮助下,中国的情况变得更好。situation\"情况\",故填situation。
(4)imagine. 句意:但是回头看我呆在家里的时候,我无法想象我是如何度过了两个月,从来没有出去过。imagine\"想象\",故填imagine。
(5)depends. 句意:但能否战胜病毒,不仅取决于医务工作者,也取决于你我这样的普通人。depend\"取决,依靠\",注意用单三形式,故填depends。
(6)Everyone. 句意:每个人都必须意识到待在室内的重要性。everyone\"每个人\",注意首字母大写,故填Everyone。
(7)lonely. 句意:但我真的感到无聊和孤独。根据后一句可知是孤独的,故填lonely。 (8)neither. 句意:但我没跟他们说过话。否定句中用neither,故填neither。
第22页,共27页
(9)pushed. 句意:他们给了我很大压力。push\"对...施加压力\",故填pushed。 apart. 句意:apart\"分开\",(10)虽然我们住在一起,糟糕的关系使我们分开。故填apart。 这篇对话主要谈论了疫情期间双方的感受和经历。
题目要求选句子补全对话,主要考查学生的语言运用能力及日常交际能力。做题时要根据上下文语境来确定答案范围,再结合备选项来确定最终答案。
44.【答案】【小题1】uncomfortable
【小题2】completely 【小题3】similarities 【小题4】to develop 【小题5】while 【小题6】minutes' 【小题7】worse 【小题8】themselves 【小题9】choosing 【小题10】whatever
【知识点】语篇范围
【解析】(1)uncomfortable 考查形容词。根据not be welcomed不受欢迎,可知它可能会带来一些不舒适的东西,故填uncomfortable.
(2)completely 考查副词。根据because to be unusual means to
be different from other people因为与众不同意味着与众不同,可知他们完全错了,故填completely.
(3)similarities 考查名词。根据
If you do not share...with the people around you, they will not welcome you in the conversation,可知是指:如果你和周围的人没有相似之处,他们就不会在谈话中欢迎你。similarity相似点,此处是复数形式。故填similarities.
(4)to develop 考查动词。根据conversations always seem... well on more common topics.可知是指:对话似乎总是在更普遍的话题上发展得很好。seem to do sth似乎做某事。故填to develop.
(5)while 考查连词。根据
one person was asked to watch a popular video of a street magician performing for some peop
第23页,共27页
le,...the other three people were asked watched a common cartoon video,可知是指:一个人被要求观看一个流行的街头魔术师为一些人表演的视频,而另外三个人被要求观看一个普通的卡通视频。此处while表示转折关系。故填while.
(6)minutes' 考查名词所有格。根据had a five minutes' free conversation,可知是指有五five接可数名词复数形式,分钟的自由交谈。所以是名词复数形式的所有格,故填minutes'. (7)worse 考查形容词。根据
the people who watched the magician's performance felt...than whose who watched the cartoon video,可知是指:观看魔术师表演的人比观看卡通视频的人感觉更糟。由than可知是比较级。故填worse.
themselves 考查反身代词。(8)根据because they felt the...of their group discussion. 可知是指:因为他们在小组讨论中感受到了自我。they对应反身代词是themselves,故填themselves.
(9)choosing 考查动词。根据
The result shows that we should give more thoughts...what to talk about with others,可知是指:研究结果表明,在选择与他人交谈的话题时,我们应该多思考。介词in接动名词。故填choosing.
(10)whatever 考查代词。根据
If an experience turns you into someone who has nothing in common with others, ...experience it is, it won't make you happy.,可知是指:如果一种经历让你成为一个与他人毫无共同之处的人,无论它是什么经历,它都不会让你快乐。故填whatever.
本文讲述了我们可能喜欢告诉别人我们不寻常的经历,但新的研究表明,如果我们与他人分享这些不寻常的经历,可能会带来一些不舒服的东西。
选择词语时,在考虑文章大意的前提下,应该注意文章及句子所用的时态,以及所填写的词在句子中的位置。通过这些判断,适当改变词汇形式,以符合题目要求。
45.【答案】
【小题1】C 【小题2】D 【小题3】A 【小题4】E 【小题5】F
【知识点】语篇范围 【解析】细节推理题。 (1)C.根据前句
\"Please don't go to Wuhan unless it's really necessary,\" Zhong Nanshan, a famous respiratory
第24页,共27页
(呼吸科)expert, said to people when COVID-19 hit Wuhan.非万不得已,不要去武汉。\"著名呼吸专家钟南山在疫情暴发时对民众说。\"可知说的是钟南山,结合选项,应说但84岁的钟南山赶赴武汉与病魔作斗争。故选C。
D.根据前句\"Many Chinese know Zhong as the hero who beat SARS in 2003. 许多中国(2)
人都知道钟是2003年抗击非典的英雄,\"可知说的是人们的评价,结合选项,应说人们在网上分享他的照片和文字,称他们\"相信钟的每一句话\"。故选D。
(3)A.根据后句\"In 2003, when SARS hit China, he volunteered to treat sick people, 2003年,当非典袭击中国时,他主动为病人提供治疗。\"可知说的是治疗病人,结合选项,应说他的目标一直是尽可能地拯救更多的生命。故选A。 (4)E.根据前句
\"Seventeen years later, Zhong is once again guiding an expert team to deal with the novel coronavirus. 17年后,钟再次指导一个专家小组处理这种新型冠状病毒。\"可知说的是不怕危险,结合选项,应说尽管人们知道这种新病毒对老年人更危险,但钟并不担心自己的安全。故选E。
(5)F.根据前句\"The next day, he chose a treatment plan for those patients. 第二天,他为\"可知说的是治疗方案,那些病人选择了一个治疗方案。结合选项,应说在他的指导下,他的团队开发了一种快速检测试剂盒,可以在15分钟内显示结果。故选F。 短文讲了钟南山对抗击非典和新冠病毒做出的贡献。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
50.【答案】【小题1】don't care
【小题2】instead of 【小题3】related to 【小题4】self-confidence 【小题5】advantages
【知识点】篇章理解
【解析】(1)don't care.考查动词短语。根据第一段
So parents hardly say no when they have to spend money on education. 当他们要花钱在教育上时父母几乎很少说不,可知父母很舍得在教育上投资,题目中使用同义句,即他们不在乎在孩子的教育上花多少钱,故答案为don't care.
第25页,共27页
(2)instead of.考查介词短语。根据第三段
The problem is that parents are only educating their children on how to take tests and how to get high grades. They are not teaching them the most important skills.问题是父母只教育孩子如何考试和如何获得好成绩。他们不教他们最重要的技能,题目中使用同义句,即他们在孩子的成绩上投入了太多而不是孩子的其他技能,判断空格处词义为而不是,故答案为instead of。
(3)related to.考查动词短语。根据第二段
However, what most parents don't see is that the best education their children can get is usually very cheap.然而,大多父母没有看到的是最孩子最好的教育通常都可以非常划算地获得,题目中使用同义句,即最好的教育和父母花的钱没多大关系,be related to为短语,意为有关系,故答案为related to.
(4)self-confidence.考查名词。根据第三段Children need
to be confident, hard-working, happy and clever. Parents can realize this by teaching their children practical skills like cooking, washing and doing other housework.可知孩子需要自信、勤奋、快乐和聪慧,父母可以通过教孩子实用的技能来意识到这一点,比如做饭、洗碗和做其他家务,因此判断作者的建议是通过教孩子实用技能来提高他们的自信心,故答案为self-confidence.
(5)advantages.考查可数名词复数。根据最后一段These activities are not only teaching a child to read a
book, but also to think, to use his mind. 这些活动不仅可以教会孩子阅读一本书,还可以教会他们用大脑去思考,因此判断这里讲的是这些活动的好处,故答案为advantages. 本文主要讲了中国的父母努力让孩子接受最好的教育,针对这一现象作者提出了自己的观点和建议。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文找出与题目相对应的内容,将原文进行总结,并与题目相对应,在空格处写出与原文原意相符的词语,注意同义句之间的转换,完成后再次阅读并检查。
51.【答案】【小题1】When I heard the news of COVID-19's outbreak, my family and I were
preparing for the Spring Festival outing. (到新冠肺炎爆发的消息时,在干什么)Because of this, the travel plan was cancelled. I learned from watching the news that COVID-19's main symptoms are fever, fatigue and cough. During that time, I tried not to go out. 【高分句型一】I would wear a mask when I went out. Besides, I insisted on washing my hands. 【高分句型二】During my stay at home,I helped my parents do housework,such as washing dishes and
第26页,共27页
mopping the floor. In addition to these,I also learned to cook with my mother's help.(对新冠肺炎症状的了解和预防措施)As a middle student, I have to learn online courses. Although online education is necessary and popular, it really is a challenge for us. First, it is a test of our self-discipline since we have to study alone without teachers pushing us and without our peer's pressure. What's more, it really tiring for us to stare at the screen all the day.(弊端) 【小题2】略 【小题3】略
【知识点】提示作文 【解析】【高分句型一】
During that time, I tried not to go out. 在那段时间里,我尽量不出去。 try to do sth尽量做某事。 【高分句型二】
I insisted on washing my hands. 我坚持要洗手。 insist on doing sth坚持做某事。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第27页,共27页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- baijiahaobaidu.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-9
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务